Consumul de sare în exces este foarte periculos, însă datele statistice arată că românii nu prea ţin cont de asta. Specialiştii trag un semnal de alarmă ce ar trebui să-i îngrijoreze pe mulţi.
Bolile cardiovasculare ucid în fiecare an mii de români, aproape 60% dintre decesele înregistrate în România având drept cauză bolile cardiovasculare. Sarea este unul dintre alimentele care măreşte riscul afecţiunilor cardiace. Medicii atrag atenţia că sarea în exces cauzează hipertensiune şi retenţie de apă în organism, complicaţii ce ne pot afecta grav sănătatea pe termen lung, notează Kanal D.
Un test simplu ne arată câtă sare consumăm doar la micul dejun, dintr-o farfurie cu muşchi file, salam, caşcaval, crenvurşti, măsline şi pâine. Aproape 3 grame de clorură de sodiu se află în suta de grame de muşchi file, 5 grame de sare regăsim în suta de grame de salam, iar în brânzeturi depăşim 2 grame de sare la o sută de grame de produs. În crenvurşti se află chiar şi 3 grame de sare la numai 80 de grame de produs.
Printre principalele afecţiuni cauzate sau influenţate de consumul excesiv de sare numărăm:
- Afecţiunile cardiovasculare – o cantitate mare de sodiu în alimentaţie creşte riscul apariţiei hipertensiunii arteriale. La rândul ei, aceasta poate duce la diabet, atacuri de cord sau accidente vascular-cerebrale.
- Boli de rinichi – persoanele care suferă de boli ale rinichilor trebuie să evite consumul de sare în exces. Rinichii reţin sodiul şi apa în organism, cauzând deteriorarea funcţiei renale. O dietă bogată în calciu favorizează dezvoltarea calciului urinar, principalul component al calculilor renali. Apariţia pietrelor la rinichi este influenţată şi de tensiunea arterială ridicată. Un regim alimentar care conţine cantitatea optimă de sodiu scade riscul ambelor afecţiuni.
- Retenţia de apa sau edemul – acesta are loc atunci când organismul acumulează fluide în exces. Simptome precum umflarea mâinilor, a picioarelor şi a încheieturilor, combinate cu o senzaţie de rigiditate, sunt un semnal clar că trebuie redus consumul de sare.
- Osteoporoza – un consum ridicat de sare provoacă eliminarea calciului prin urină. În lipsa calciului, oasele devin mai fragile, fiind mult mai predispuse la fracturi.
- Cancerul gastric – sodiul deteriorează mucoasa stomacului, făcând-o mai vulnerabilă la acţiunea bacteriei Helicobacter pylori.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii insistă ca producătorii să folosească mai puţină sare în alimente, iar până în 2025 procentul ar trebui să scadă cu 30%. Astfel, s-ar putea preveni 2,5 milioane de decese anual.