Sindromul Guillain-Barré este o afecțiune neurologică rară, în cadrul căreia sistemul imun al organismului provoacă o afectare a celulelor nervoase, care poate determina durere, amorțeală și slăbiciune musculară. Debutează cel mai adesea la nivelul picioarelor şi ajunge uneori până la a afecta muşchii respiratori, apoi nervii de la nivelul capului şi gâtului.
SGB a fost adăugat acum de Agenția de reglementare a medicamentelor și a produselor medicale (MHRA) pe lista reacțiilor adverse suferite după vaccinul AstraZeneca, potrivit The Quint.
Majoritatea persoanelor care suferă de această tulburare autoimună se recuperează complet, dar una din cinci persoane poate rămâne cu sechele pe termen lung, cum ar fi dificultăți de mers, iar una din 20 poate muri, se arată în raport.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) anunța anterior că există „cel puțin o posibilitate rezonabilă” ca sindromul Guillain-Barré să fie un efect secundar al vaccinului AstsraZeneca, a adăugat raportul.
Sindromul neurologic, efect secundar „foarte rar” și al vaccinului Johnson & Johnson
Autoritatea de reglementare a inclus această afecțiune ca efect secundar ”foarte rar” și în cazul vaccinului Johnson& Johnson, care se administrează într-o singură doză și care utilizează aceeași tehnologie ca și serul de la AstraZeneca.
EMA a recomandat o actualizare inclusă încă din iulie în informaţiile asupra produsului pentru a sensibiliza cu privire la riscuri profesioniştii din sănătate şi persoanele care primesc vaccinul. Avertismentul reaminteşte totodată pacienţilor să consulte imediat medicul în caz de apariţie a unor simptome de slăbiciune şi paralizie la extremităţi, ce ar putea progresa spre zona pieptului sau a capului.
Până în luna septembrie, s-au înregistrat 393 de cazuri de SGB în Regatul Unit după vaccinul AZ, dar MHRA nu poate spune cu certitudine dacă afecțiunea a apărut mai des decât în mod normal. Nu este clar cîte dintre aceste cazuri au dus la complicații pe termen lung, dar trei britanici au murit.
44 de cazuri suspectate de SGB și după administrarea vaccinului Pfizer
MHRA a adăugat că au apărut 44 de cazuri suspectate de SGB și după administrarea vaccinului Pfizer, urmate de un deces. De asemenea, au fost raportate 4 cazuri după vaccinul Moderna.
Profesorul Ian Douglas, epidemiolog la London School of Hygiene and Tropical Medicine, afirmă însă că beneficiile vaccinului depășesc cu mult riscurile.
Agenţia americană a medicamentului avertizase, la rândul său, cu privire la un „risc crescut” de dezvoltare a Sindromului Guillain-Barré după administrarea vaccinului Johnson & Johnson, considerând totuşi că beneficiile acestuia „depăşesc în mod clar riscurile potenţiale”.