În urma mai multor sesizări, Dedeman a anunțat, pe pagina de socializare, că nu organizează sondaje, concursuri online sau alte campanii promoţionale cu revendicare de premii.

„În ultimele zile, utilizatori din România au primit mesaje în care erau anunţaţi că au obţinut un premiu la ‘Tombola’ DEDEMAN. Pentru detalii, aceştia erau invitaţi să acceseze un link care redirecţiona către o pagină de #phishing, unde urmau să introducă date personale sau financiare, pentru a beneficia de ‘câştig’. Este vorba despre o tentativă de fraudă tip #scam, metodă utilizată frecvent de atacatori (impersonarea unor branduri cu reputaţie)”, semnalează specialiştii CERT-RO.

Atacurile sunt de tip phishing sau alte forme de fraudare informatică

”Acestea fac parte din atacuri de tip phishing sau alte forme de fraudare informatică. De aceea, pentru siguranţa ta, îţi recomandăm să nu dai curs campaniilor sau mesajelor de acest tip primite pe e-mail, Facebook, WhatsApp sau alte reţele sociale şi să nu furnizezi date personale sau date de pe card. Toate concursurile organizate de DEDEMAN vor fi anunţate prin canalele de comunicare oficiale (pagina www.facebook.com/dedeman.ro şi website-ul www.dedeman.ro)”, precizează compania

Atacul de tip phising este o înșelătorie prin care utilizatorii sunt convinși să-și împărtășească datele personale, cum ar fi detaliile cărții de credit și parolele, oferind hackerilor accesul la dispozitivele lor, adesea chiar fără să știe că au făcut acest lucru. Este, în esență, o infecție care atacă computerul tău păcălindu-te să-l descarci.

Cum te ferești de o înșelătorie de tip phishing

Verifică foarte atent toate link-urile din email-uri și mesaje înainte de a da click pe ele
• Nu deschide email-uri care arată suspicios, sau link-uri scurte care nu au destinația clar vizibilă
• Schimbă-ți parolele des
• Rămâi la curent cu acest subiect, iar dacă ai o companie, educă-ți angajații
• Verifică dacă site-ul pe care te afli este securizat – poți vedea simbolul “lacăt“ de pe site-urile care dispun de criptare HTTPS. Reține însă ca acesta nu este un factor care garantează 100% ca site-ul este ceea ce pare.
• Asigură-te ca programul de antivirus și sistemele de operare (Windows, Android, etc.) sunt actualizate la ultimele versiuni
• Niciodată nu instala software din surse necunoscute
• Folosește autentificarea în doi pași de fiecare dată când e posibil
• Raportează eventualele tentative de phishing către autorități și către persoanele sau companiile afectate