Pateul de porc este plin de E-uri

InfoCons Protecția Consumatorilor a studiat etichetele a 40 de produse alimentare care se regăsesc în supermarketurile frecventate de cetățenii români, precum Auchan, Carrefour, Lidl, Selgros și Scandia Food SRL, iar rezultatele obținute sunt îngrijorătoare.

De exemplu, pateul de porc. Potrivit sursei citate anterior, majoritatea conțin o cantitate mică de ficat de porc, respectiv între 15-47%, în funcție de producător.

Din punct de vedere al ingredientului principal, 45% au în compoziție apă, 37,5% ficatul de porc, 12,5% slănină și 5% alte tipuri de carne.

2,5% dintre produsele studiate conțin aditivi alimentari, numărul lor variind între 1-6 în funcție de producător. 5% din produsele alimentare au în compoziția lor șase E-uri, 7,5% au cinci E-uri, 5% au patru E-uri, 2,5% au trei E-uri, 27,5% au două E-uri, 25% conțin un aditiv și doar 27,5% din produse nu au în compoziția lor E-uri.

De altfel, în produsele alimentare analizate s-a descoperit nitrit de sodiu – E250 (96,55%), carmina – E120 (31,03%), caragenan – E407 (13,79%) și trifosfați de sodiu – E451 (13,79%).

Care este cel mai nesănătos pateu de porc?

Conform sursei citate anterior, pateul de porc cu cei mai mulți aditivi (șase aditivi) este cel produs de Bucegi. La fel de nesănătoase sunt și pateurile de porc de la Antrefrig (cinci aditivi), Mandy foods (patru aditivi), Pikok Pate (trei aditivi), Ardealul Fainoșag (doi aditivi), Moldova în bucate pate (doi aditivi), Topseller (doi aditivi), Auchan (doi aditivi), Winny pate cu ficat de porc (doi aditivi), Vescar (doi aditivi), Sadu (doi aditivi) și Proxi pate porc (doi aditivi).

„Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?!- o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri ce conțin foarte multe E-uri, aditivi si coloranți.

Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate de pasăre.Descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr”, a explicat Sorin Mierlea, Președinte InfoCons Protecția Consumatorilor.