Spania, țară care a încheiat anul 2021 cu una dintre cele mai mari incidențe de COVID-19 din Europa se confruntă acum cu o nouă problemă. Chiar dacă situația nu este foarte severă în prezent, noua boală combinată cu numărul tot mai mare de infectări cu coronavirus ar putea duce la saturarea sistemului sanitar.
Regiunea spaniolă Catalonia a identificat mai multe cazuri de ”flurona”, adică infectarea simultană cu gripă şi coronavirusul SARS-CoV-2, primele descoperite în Spania, dar acestea sunt puţine şi nu prezintă o evoluţie mai severă decât infectarea doar cu coronavirus, relatează luni agenţia EFE.
Numărul de internări este în creștere
Deşi nu este o situaţie des întâlnită, într-o perioadă cu circulaţie virală intensă poate surveni coexistenţa a doi patogeni într-un organism, explică un medic spaniol, Gemma Craywinckel, precizând că deocamdată nu s-a observat ca aceste cazuri să fie mai grave decât COVID-19 singur.
Preocupantă este în schimb posibilitatea saturării sistemului sanitar de înmulţirea cazurilor de COVID-19, care se traduce printr-o creştere constantă a internărilor, inclusiv la ATI, şi a deceselor, mai spune Gemma Craywinckel.
Spania trece în prezent prin al şaselea val de COVID-19, mai virulent decât cele precedente şi alimentat de noua variantă Omicron a coronavirusului, înregistrând pe o perioadă de 14 zile (actualizată ultima dată joi) o rată de incidenţă de 1.775 de infectări la o sută de mii de locuitori. Capacitatea la ATI este ocupată în proporţie de 19% pe ansamblul Spaniei şi de peste 37% în regiunea Catalonia.
Spania, una dintre cele mai mari incidențe de cazuri
În ciuda unei rate de vaccinare de aproximativ 80%, Spania va încheia 2021 cu una dintre cele mai ridicate incidenţe a cazurilor de coronavirus în Europa. La mijlocul lunii octombrie, Spania încă înregistra o rată de incidenţă anuală pe şapte zile de aproximativ 18.
Între timp, autorităţile susţin că situaţia din spitale este încă în mare măsură sub control şi datorită ratei ridicate de vaccinare, în timp ce vaccinul asigură în majoritatea cazurilor o infecţie fără simptome sau o evoluţie mai uşoară a bolii.
Cel mai recent, 8,8% din toate paturile de spital şi 19% dintre toate paturile la terapie intensivă în Spania erau ocupate de pacienţi cu COVID-19. Aceste cifre sunt de asemenea în creştere, dar mai degrabă încet.
Pe fondul numărului în creştere rapidă a cazurilor, Spania a scurtat săptămâna trecută durata izolării după infecţie fără simptome – şi chiar şi cu simptome uşoare – de la 10 la şapte zile. Aceasta se aplică de asemenea cazurilor suspecte care nu au fost vaccinate.
Reducerea a fost cerută de mai multe guverne regionale şi antreprenori. Scopul este de a preveni întreruperile serviciilor de bază precum spitalele şi transportul public dacă prea mulţi angajaţi sunt forţaţi să intre în carantină.