Vești proaste pentru omenire în privința încălzirii globale! O echipă de cercetători a descoperit recent faptul că gheața din Antarctica s-a topit de șase ori mai repede în ultimii 40 de ani, iar fenomenul pare să ia amploare.
Un studiu recent ar trebui să pună omenirea pe gânduri cu privire la încălzirea globală. Astfel, Antarctica se topeşte de şase ori mai repede decât în anii `80, iar de vină este încălzirea globală. Aceasta este concluzia îngrijorătoare la care au ajuns cercetătorii americani, în urma măsurătorilor prin satelit. Mai exact, continentul sudic pierde anual aproape 280 de miliarde de tone de gheaţă. Asta în contextul în care în anii `80, cantitatea era de 44 de miliarde de tone.
Cele mai mari probleme sunt în estul Antarcticii, de unde dispar în fiecare an aproape 60 de miliarde de tone de gheață. Odată cu publicarea studiului, oamenii de ştiinţă trag un nou semnal de alarmă în privinţa încălzirii globale: dacă aceasta nu va fi încetinită, topirea gheţii va duce la o creştere a nivelului apelor cu cel puţin trei metri, scrie digi24.ro.
Gheţarii din Antartica s-au topit într-un mod accelerat în ultimii 40 de ani din cauza unui aflux de apă caldă oceanică – o descoperire uimitoare care, spun cercetătorii, ar putea însemna ca nivelurile mării să crească mai repede decât se preconizează în viitoarele decenii, potrivit Washington Post.
„Nu vreau să fiu alarmist”, a spus Eric Rignot, un om de ştiinţă pentru Universitatea din California, la Irvine şi NASA, care a condus cercetările. Dar a afirmat că problemele pe care cercetătorii le-au detectat în Antarctia de Est – teritoriul celei mai mari suprafeţe de gheaţă de pe planetă – trebuie analizate mai atent fiind un posibil pericol pentru omenire.
„Locurile în curs de schimbare în Antarctica nu se limitează doar la câteva”, a mai spus Rignot. „Par să fie mult mai extinse decât credeam. Asta, pentru mine, este motiv de îngrijorare”.
Rezultatele acestei cercetări sunt cel mai recent semn că întreaga omenire ar putea să se confrunte cu consecinţe catastrofale, dacă schimbările climatice sunt ignorate.
Acest tip de creştere la nivelul mării ar avea ca rezultat inundarea comunităţilor insulare din întreaga lume, devastând habitatele faunei sălbatice şi ameninţând proviziile de apă pentru consum. Nivelurile mării la nivel mondial au crescut deja de la şapte la opt centimetri din 1900.
Topirea întregii gheţi din Antarctica ar creşte cu 57,2 metri nivelul mării. Acest corp masiv de gheaţă pluteşte pe ocean, fiind alcătuit din gheţari parţial scufundaţi şi o suprafaţă groasă de gheaţă. Gheţarii şi continentul îngheţat ar acoperi state americane sau chiar ţări întregi, fiind un dezastru pentru omenire.
Doar partea de vest a Antarcticii ar putea să genereze o creştere a nivelului mării cu 5,28 metri. Acum pierde 159 de miliarde de tone de gheaţă anual.
O altă concluzie şocantă a cercetătorilor este că şi partea de est a continentului îngheţat, care conţine cea mai multă gheaţă şi care ar produce, prin topire, o creştere a apelor cu 51,8 metri, a intrat într-un proces similar de reducere a suprafeţei.