Agenția britanică a Medicamentului (MHRA) a intervenit recent în cazul cheagurilor de sânge apărute la persoanele vaccinate cu serul anti-COVID de la AstraZeneca. Conform specialiștilor, persoanele cu vârste de până la 30 de ani trebuie să fie vaccinate cu un alt ser.
Legătura dintre cheagurile de sânge și vaccinul AstraZeneca
Recomandarea a fost făcută pe baza „dovezilor că există o legătură între vaccinare și apariția cheagurilor”, conform informațiilor transmise de către agenția britanică a Medicamentului (MHRA).
Totodată, persoanele care au primit prima doză de AstraZeneca și nu au suferit reacții adverse pot primi și a doua doză din același ser. Totuși, în cazul celor care au primit o primă doză cu AstraZeneca și au suferit reacții adverse severe, agenția recomandă ca rapelul să fie făcut cu alt vaccin.
Apariția cheagurilor de sânge la nivelul creierului trebuie inclusă în prospectul vaccinului
Comitetul pentru siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a trimis un comunicat de presă prin carea informează că apariția cheagurilor de sânge la nivelul creierului trebuie incluse în prospectul vaccinului anti-COVID ca efecte adverse foarte rare.
O explicație plauzibilă pentru combinația de cheaguri de sânge și trombocite scăzute este un răspuns imun, care duce la o afecțiune similară cu cea observată uneori la pacienții tratați cu heparină (anticoagulant pentru tratarea trombozei)”, a mai transmis grupul de experți.
„Persoanele care au primit vaccinul ar trebui să solicite asistență medicală imediat dacă dezvoltă simptome ale acestei combinații de cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge”, a mai transmis comitetul.
Totuși, Emeer Cook, directorul general al EMA, a reiterat că beneficiile vaccinării depășesc riscurile. În cadrul unei conferințe de presă, acesta a mai spus că astfel de cazuri sunt întâlnite la toate categoriile de persoane, indiferent de sex, vârstă sau istoric medical.
„Este important ca și persoanele vaccinate, dar și medicii, să monitorizeze în continuare aceste cazuri”, spune acesta.
Comitetul pentru siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a mai spus că s-au înregistrat cele mai multe cazuri la femei cu vârsta sub 60 de ani, la un interval de două săptămâni după administrarea primei doze. Amintim că experții au analizat 62 de cazuri raportate începând cu 22 martie.
Sursa foto: Dreamstime