Analiștii financiar-bancari atrag atenția că în luna august 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică calculat de CFA România a scăzut la valoarea de 42,8 puncte (pe o scală de la 0 la 100).
Într-un comunicat de presă, membrii CFA România anticipează un curs euro de 4.8 lei în septembrie 2020 și de 4.78 lei în martie 2020. Ei avertizează și asupra înrăutățirii percepției privind evoluția mediului extern, anticipațiile privind majorarea primei de risc a României (aproape 70% dintre participanții la sondaj) și percepția de supra-evaluare a prețurilor imobiliare în principalele orașe din România.
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 80% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7835, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8243.
Aproape 57% dintre participații la sondaj anticipează o majorare a raței inflației, iar rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2020/septembrie 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,03%.
Sondajul prezintă anticipații cantitative pentru prețurile petrolului de tip Brent, unciei de aur și cripto-monedei bitcoin.
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în bază căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroecnomice.
Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile ÎI și III ale examenului CFA. Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească).