Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la cel mai mare nivel din ultima lună, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR).
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut miercuri la 3,03% pe an, de la 2,97% marţi. Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a crescut miercuri la 3,31% pe an, de la 3,28% marţi. În acelaşi timp, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a urcat la 3,41% pe an, de la 3,39% marţi. Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la doar 3,50% pe an de la 3,49% marţi.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate Marţi, indicele a stagnat la 2,97%.
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu, a răspuns marţi extrem de tăios acuzaţiilor aduse în ultimele trei zile de senatorul ALDE Daniel Zamfir, cel care a susţinut în repetate rânduri că a crescut artificial indicele ROBOR, în funcţie de care băncile calculează dobânzile. Oficialul BNR demontează în acuzaţiile aduse de cei doi şi explică mecanismul de formare a valorii indicelui ROBOR. De asemenea, Suciu arată că nu BNR a stabilit referinţa ROBOR la trei luni în structura ratelor la credite, ci a fost stabilit printr-o hotărâre de guvern din 2010, aşa că nu BNR o poate schimba.