Vom avea o lege specială pentru persoanele cu dizabilități. Mai mult, PSD a acceptat modificarea definiției pensionarului astfel încât să intre și „persoanele încadrate în grad de handicap grav” care au realizat 1/3 din stagiul complet de cotizare. PSD nu dorise săptămâna trecută să accepte amendamentul UDMR și a lăsat doar „nevăzătorii” în lege.
Proiectul a fost adoptat marți seară pe articole, votul final urmând să aibă loc miercuri, după care legea va fi trimisă la promulgare președintelui Klaus Iohannis.
Csep Eva Andreea a explicat că restul amendamentelor UDMR vor fi incluse în alte legi, maghiarii având promisiunea guvernanților în acest sens:
„Trebuie să recunoaștem că proiectul de lege care se află azi în plen este elaborat într-o formă mult mai acceptabilă față de forma depusă în Parlament.
Este inacceptabil și inadmisibil ca acordarea unui pachet de privilegii pentru o categorie de pensionari să fie în dezavantajul pensionarilor dintr-o altă categorie. Mai exact, dacă majoritatea pensionarilor vor beneficia de o creștere semnificativă a pensiilor pentru limită de vârstă, acesta nu poate rezilta din diminuarea pensiilor de invaliditate. Da, pensiile vor crește, dar ce se va întâmpla cu persoanele care și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă ca urmare a unui accident sau boli și nu au putut realiza un stagiu minim de cotizare de 15 ani? Vă spun eu, o nenorocire.
Nimeni nu s-a gândit la acești oameni până când grupul UDMR nu a impus această problemă. Se spune că va exista, nu știm când, o lege a indemnizației sociale, în care vor fi cuprinse toate acele persoane și toate acele situații în care nu s-a reușit realizarea stagiului minim de cotizare, o lege care va prevede anumite indemnizații sociale pentru aceste categorii de persoane.
Totuși, putem spune că avem în față un proiect acceptabil.
Amendamentul UDMR privind includerea în stagiul asimilat concediului de acomodare oferit mamelor adoptive va fi preluat într-o lege a adopțiilor, cu promisiunea majorității parlamentare.
(…)
O să susținem în continuare amendamentele formulate în privința pensiilor de invaliditate, în ciuda faptului că s-a promis că va ajunge într-un timp cât mai scurt în Parlament legea indemnizațiilor sociale care va acoperi această categorie de beneficiari. Nu putem să impunem un stagiu minim de cotizare de 15 ani pentru pensie de invalidate. Nu este corect față de ei. Ne angajăm că vom lucra noi pe un proiect de lege prin care să oferim protecție acestei categorii de persoane dacă nu apare urgent această lege a indemnizației sociale promise”, a declarat aceasta.