Escrocii inventivi pot obţine sume foarte mari de pe urma românilor creduli şi neatenţi, mai ales în această perioadă. Este vorba despre persoane care caută un apartament de închiriat, iar timpul este foarte bine ales, în condiţiile în care studenţii se întorc în marile centre universitare din ţară.

Iată cum funcţionează escrocheria: infractorul pretinde că este proprietarul unui apartament de lux pe care îl închiriază sub preţul pieţei. Suma pe care o cere este, de obicei, între 200 şi 300 de euro pentru un apartament luxos, un adevărat chilipir în ochii multora, iar fotografiile sunt furate de pe internet, potrivit România TV.

Sub pretextul că nu locuieşte în oraş, falsul proprietar îi spune clientului că cel mai bine ar fi să testeze apartamentul o perioadă, după care ar urma încheierea unui contract şi îi trimite o factură falsificată, de obicei cu sigla Airbnb sau Booking.com, prin care se selectează ca perioadă de şedere o lună de zile. Alăturarea facturilor false cu aceste mărci celebre i-a păcălit pe mulţi români, aşa că au trimis cele câteva sute de euro. Ulterior, numărul de telefon la care au discutat cu “proprietarul” devine inactiv.

Rezervările prin Booking sau Airbnb se fac direct pe site-ul oficial, iar plata se face ori direct pe platformă, ori în momentul cazării.