O nouă metodă de înşelăciune care vizează şoferii de taxi sau de ridesharing
Poliţia Suceava a emis o atenţionare cu privire la o nouă metodă de înşelăciune care vizează şoferii de taxi sau de ridesharing, în urma unui incident în care un şofer din Suceava a pierdut 2400 de lei. În data de 10 noiembrie 2024, în jurul orei 02:00, şoferul se afla la serviciu pe raza municipiului Suceava, când a preluat un bărbat necunoscut de lângă o sală de jocuri.
Clientul i-a cerut acestuia o cursă până la o adresă din Suceava, iar după ce au ajuns, a solicitat suma de 350 de lei pentru o urgenţă, promiţând că va merge acasă să ia bani în euro, pe care îi va schimba pentru a-i restitui şoferului. Şoferul, dorind să ajute, i-a dat clientului suma cerută de 350 de lei.
Uite banii, nu sunt bani
Bărbatul a coborât din maşină, solicitându-i să-l aştepte, iar ulterior s-a îndepărtat într-o direcţie necunoscută. La scurt timp, acesta s-a întors, cerând o nouă cursă, spunând că trebuie să meargă la o casă de schimb valutar pentru a schimba o sumă de bani, pentru a putea plăti contravaloarea cursei.
Şoferul, cunoscând faptul că bărbatul ar avea asupra sa 500 de euro, pe care îi primise anterior de la domiciliu, a fost de acord să-l ajute.
La acel moment, şoferul a retras 1600 de lei de la un bancomat şi i-a oferit clientului suma, în schimbul celor 500 de euro, pe care acesta le-a pus în portofelul şoferului. Din păcate, şoferul nu a verificat autenticitatea bancnotei de 500 de euro. A doua zi, pe 11 noiembrie, şoferul a descoperit cu stupefacţie că a fost înșelat, iar bancnota respectivă era de fapt doar o hârtie imprimată.
Șoferul de taxi a reclamat înșelăciunea
În dimineaţa zilei de 15 noiembrie, şoferul s-a prezentat la poliţie pentru a reclama înşelăciunea. În urma sesizării, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru înşelăciune şi au lansat un apel public pentru a atrage atenţia asupra acestei metode de operare a infractorilor.
Aceştia recomandă şoferilor să fie extrem de vigilenţi în faţa unor astfel de solicitări, deoarece intenţia de a ajuta poate fi folosită de răufăcători pentru a comite infracţiuni care pot duce la pierderi financiare importante.
Poliţiştii îi sfătuiesc pe şoferi să nu se lase impresionaţi de cererile de ajutor şi să verifice întotdeauna bancnotele primite, mai ales atunci când tranzacţiile au loc în afaceri neplanificate sau târziu în noapte, când instituţiile financiare sunt închise.
În plus, autorităţile îi îndeamnă pe cei vizaţi de astfel de metode să sesizeze imediat orice astfel de fapte la poliţie, prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU) – 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliţie.