ALERTĂ Produs alimentar periculos în magazine. A fost retras din 20 țări, însă este prezent în România

Un produs alimentar periculos pentru sănătate se găsește pe rafturile magazinelor din România. Germania a emis prima avertizare în sistemul european de alertă rapidă pentru siguranța alimentară.

Sucul concentrat de lămâie Piacelli fabricat în Italia și distribuit de o firmă din Austria a fost retras de la vânzare din peste 15 țări, din cauza concentraţiei mari de sulfiți, nedeclarată pe etichetă. La noi în țară, însă, există în continuare în magazine. Reporterii Știrilor TVR au dus produsele la laboratorul Institutului de Cercetări Alimentare, pentru a afla cât sunt de periculoase.

Am dus la laborator atât concentratul de lămâie, pentru care există o alertă sanitară europeană, cât și varianta din lămâie verde. Ambele se găsesc pe rafturile magazinelor din România. După doar 20 de minute am aflat și rezultatul.
 „În urma analizelor de laborator, sucul concentrat de lămâie are o cantitate de sulfiți de peste 100 mg/l, în timp ce sucul concentrat de lime are în jur de 90 de mg/l. Asta deși ca ingrediente – pe etichetă sunt trecute doar apă, acid citric și suc de lămâie”.

Sulfiții sunt un aditiv alimentar din categoria E 200 și sunt considerați alergeni. De aceea, legislația europeană prevede că toate ingredientele care pot provoca alergii să fie trecute pe eticheta produsului cu litere îngroșate. În cazul sulfiților, o cantitate care depășește 10mg/l poate fi periculoasă.

Sucul concentrat de lămâie este produs în Italia și distribuit de o firmă din Austria în peste 30 de state din Uniunea Europeană, Statele Unite cât și în Hong Kong sau Georgia. 

În data de 27 decembrie, Germania a emis prima avertizare în sistemul european de alertă rapidă pentru siguranța alimentară. 20 de țări, printre care Italia, Spania, Elveția, Belgia, Georgia sau Bulgaria au luat deja măsuri pentru retragerea produsului din magazine. La noi, comisarii de la Protecţia Consumatorului au căutat doar produsele care fac parte din lotul analizat iniţial de Germania, fără a lua probe din alte loturi sau alte sortimente, așa cum au făcut reporterii TVR.

Am cerut un punct de vedere distribuitorului din Austria, cât și Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și Agenției pentru Protecția Consumatorului, dar până acum nu am primit niciun răspuns.

SURSA: stiri.tvr.ro