Documentul înaintat Casei Albe a fost confirmat de trei oficiali americani care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Bloomberg. Aceştia nu au oferit detalii concrete privind mistifcarea datelor făcută de regimul comunist de la Beijing, însă au spus că informaţiile au fost transmise intenţionat în mod incomplet către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, fiind vorba de raportări false.

Epidemia din provincia chineză Hubei a izbucnit la sfârşitul anului trecut, însă autorităţile de la Beijing au raportat doar un număr total de 82.000 de cazuri şi 3.300 de decese la o populaţie de 1,3 miliarde de locuitori, potrivit statisticilor furnizate de Johns Hopkins University.

Este vorba de cifre considerate total nerealiste e experţi, comparativ cu proporţiile epidemiei din Statele Unite, de pildă, unde s-au înregistrat până acum aproape 200.000 de cazuri şi peste 4.000 de decese, la o populaţie totală de 330 de milioane de locuitori.

Deocamdată, ambasada Chinei la Washington, dar şi purtătorul de cuvând al Casei Albe au refuzat să comenteze acest raport al serviciilor de informaţii americane.

Deşi China a introdus măsuri stricte de carantină întimpul epidemiei de COVID-19, specialiştii susţin că autorităţile au omis intenţionat să numere şi pacienţii asimptomatici şi este aproape imposibil ca numărul raportat oficial al deceselor să fie cel real, în condiţiile în care populaţia chineză a relatat pe reţelele de socializare că mii de coşciuge şi urne cu cenuşă erau transportate în provincia Hubei.

Deborah Birx, medic imunolog al Departamentului de Stat şi consilier al preşedintelui Donald Trump, a declarat într-o conferinţă de presă la Casa Albă că informaţiile furnizate de China au indus în eroare comunitatea medicală internaţională, care iniţial a tratat epidemia ca având un nivel redus de impact global: „Cu siguranţă, ne lipsesc date cruciale privind proporţiile epidemiei din China şi observăm acest lucru având ca model situaţia gravă din Italia şi Spania”.