Estonia i-a reamintit Rusiei de vremurile ocupației sovietice și de încălcarea Păcii de la Tartu (1920).
URSS a încălcat Tratatul privind independența Estoniei, iar Rusia este responsabilă pentru acest lucru, a declarat ministrul estonian al justiției, Urmas Reinsalu, potrivit Rosbalt.
El a subliniat că Federația Rusă este urmașa de drept a URSS-ului și trebuie să despăgubească țara sa, în conformitate cu dreptul internațional.
„Uniunea Sovietică a ocupat Estonia, încălcând tocmai Pacea de la Tartu, iar Rusia, în calitate de urmașă de drept a acesteia, trebuie să recunoască acest lucru și, ținând cont de dreptul internațional, este obligată să compenseze prejudiciul cauzat”, a declarat ministrul, citat de cotidianul „Eesti Päevaleht”.
Tezaurul românesc a fost trimis în Rusia în timpul Primului Război Mondial și nu a mai fost niciodată returnat în întregime. El includea tezaurul Băncii Naționale a României, valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane particulare, colecții de artă, bijuterii, arhive, etc.
Toate acestea au fost transportate din România spre Rusia țaristă în timpul primului război mondial, cu scopul de a fi adăpostite de armatele Puterilor Centrale, care ocupaseră o parte însemnată a României și amenințau să ocupe întreg teritoriul național.
După Marea Revoluție din Octombrie și preluarea puterii de către comuniști, sub conducerea lui Lenin, proaspăt instalata putere sovietică a sechestrat tezaurul și a refuzat restituirea acestuia. Aceasta a fost parțial restituit, în trei tranșe separate, în anii 1935, 1956 și 2008, ca un semn de bunăvoință al sovieticilor și ulterior al rușilor. Dar cea mai mare parte din tezaur a rămas nerestituit, fapt pentru care el rămâne un subiect sensibil în relațiile diplomatice dintre România și Rusia.
Principalul argument de care se folosesc autoritățile ruse când refuză returnarea tezaurului românesc este acela că URSS nu a fost urmașul statului țarist și nici Rusia actuală nu este urmașa de drept a fostului imperiu. Practic, dacă estonienii vor avea succes în demersul lor pentru România se poate deschide un precedent care să ducă la recuperarea tezaurului confiscat de ruși.