China este lovită în aceste zile de temperaturi record! S-a instituit deja alertă roşie în mai multe regiuni din ţară.
Alertă roşie de caniculă în China, în mai multe regiuni. S-au doborât deja recorduri
Mai multe zone din China, printre care şi oraşul Chongqing din sud-vestul ţării, s-au confruntat sâmbătă, 13 august, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius, iar observatorul naţional a prelungit alerta roşie de caniculă, transmite agenţia de presă Reuters.
În provincia Zhejiang, unde se află sediul multor fabrici şi exportatori, un oficial din domeniul meteorologiei a spus că această regiune estică a doborât anul acesta recordul precedent pentru numărul zilelor cu temperaturi caniculare, înregistrând 31 de zile cu peste 35 de grade Celsius şi 16 zile cu peste 38 de grade Celsius.
S-au depăşit 42 de grade Celsius în sud-vestul Chinei
În plus faţă de Chongqing, unde sâmbătă s-au înregistrat temperaturi de până la 42,1 grade Celsius, Hubei, Hunan, Shandong, Anhui, Xinjiang, Jiangxi şi Fujian s-au numărat printre provinciile şi regiunile unde mercurul termometrelor a depăşit 35 de grade Celsius.
O furtună pare să fi salvat Shanghai de temperatura record de 40,9 grade Celsius înregistrată sâmbătă, deşi rezidenţii centrului financiar cu 25 de milioane de locuitori s-au plâns în continuare de oboseală din cauza valului actual de caniculă.
Meteorologii chinezi avertizează temperaturile medii la sol vor rămâne „semnificativ mai ridicate” în viitor, în contextul schimbărilor climatice
„E ca şi cum ai fi într-o oală sub presiune. Chiar dacă nu te plimbi pe afară, tot o să ajungi transpirat”, s-a plâns Shen Fengming, un locuitor în vârstă de 70 de ani.
„Am mers până la portul nostru şi m-am plimbat. A fost doar o oră, dar hainele şi pantalonii sunt ude. În comparaţie cu anii trecuţi, temperaturile de anul acesta sunt semnificativ mai ridicate”, a mărturisit şi Huang Yi, în vârstă de 45 de ani, care lucrează la un port de containere.
Săptămâna trecută, biroul meteorologic din China a avertizat că temperaturile medii la sol au crescut mult mai rapid decât media globală în ultimii 70 de ani şi vor rămâne „semnificativ mai ridicate” în viitor, în contextul schimbărilor climatice.