Rusia se pregătește din greu să fraudeze următoarele runde de alegeri și au început să apară informații despre metoda prin care va încerca să facă acest lucru.
Duminică, 24 februarie, la Chișinău vor avea loc alegeri parlamentare. Rusia își propune fraudarea acestora, folosind turismul electoral din regiunea Transnistria. Puterea de la Kremlin își dorește obținerea majorității legislative de către PSRM, pentru a păstra Republica Moldova într-o zonă de influență.
De asemenea, și opoziția pro-eruopeană cere observatori internaționali care să vegheze la buna desfășurare a alegerilor.
Andrei Năstase, liderul blocului electoral ACUM, cere observatorilor internaționali să monitorizeze atent alegerile parlamentare, petru ca procesul de vot să nu fie fraudat.
"Fac un anunţ pentru toţi observatorii internaţionali să se concentreze pe întreg teritoriul Republicii Moldova, nu doar în cele câteva zone fierbinţi, nu doar pe zona transnistreană, acolo unde se intenţionează să fie aduşi, cu autobuzele şi cu microbuzele, zeci de mii de oameni, contra-cost, contra 20 de dolari. (…) Pe întreg teritoriul acestei ţări avem nevoie să supraveghem acest proces fraudat din faşă şi, iată, se intenţionează să fie fraudat şi mai mult în ziua alegerilor", a afirmat Năstase.
La rândul său, celălalt lider al alianţei electorale ACUM, Maia Sandu, a făcut un apel la electorat să iasă în număr mare la vot, pentru "a disloca un regim oligarhic care a devenit un pericol pentru cetăţenii activi ai acestui stat".
"Acest regim este ca un cancer care distruge pe interior societatea şi, dacă nu o vom stârpi, va ajunge la fiecare, ne va înghiţi pe noi toţi, pentru că nu e cu putinţă să construieşti ceva sănătos şi durabil pe hoţie, pe minciună, pe deznădejde şi pe ură, pentru că nu poţi să crezi că o să ai salariu mai mare atunci când economia este sufocată de monopoluri, atunci când mascaţi umblă noaptea pe la casele oamenilor de afaceri pentru a strânge bani pentru regim, pentru că nu poţi să ai o pensie normală atunci când toţi tinerii, din cauză că nu au perspectivă acasă, pleacă şi muncesc pentru pensiile oamenilor din alte ţări", a precizat Sandu.