Carnea nu lipsește aproape niciodată de pe mesele și din frigiderele românilor. Pentru acest aliment vom fi nevoiți să plătim considerabil mai mult.
Conform Asociației Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania, românii vor plăti chiar cu 30-40% mai mult pentru carnea de porc și pasăre, asta după ce oricum acest produs a suferit scumpiri în ultima vreme.
„Preţul cărnii de porc şi de pasăre atinge cote alarmante pentru buzunarul consumatorului român. În cadrul Conferinţei SIIC’2019 – Industria Cărnii, atrăgeam atenţia asupra creşterii preţului la carnea de porc şi pasăre, în doar două săptămâni, cu 20% şi previzional pentru perioada imediat următoare cu aproximativ 40%. Preţul la carnea de porc şi pasăre a atins aceste previziuni şi va creşte în continuare cu 30-40%”, se menţionează în comunicatul ACEBOP, remis Agerpres.
O mare parte din cantitatea de carne care se consumă în România provine din importurile de carne.
„Marii producători din statele membre s-au reorganizat, cresc purceii, abatorizează în state europene şi vând către ţările asiatice, puternic atinse de pesta porcină africană. China cumpără tot porcul european, contractele pe 2019 s-au triplat”, se menţionează în comunicat.
Importatorii români vor plăti peste o săptămână pe un porc 80 de euro.
„Dacă România avea astăzi o capacitate normală de producţie pasăre şi porc, nu ne-am mai fi găsit în situaţia de a cumpăra carne la un preţ pe care buzunarul cetăţeanului român nu şi-l permite. Atragem atenţia că NU fermierii sunt cauza exploziei preţurilor, ei rămân tributari unor politici de piaţă necontrolate şi speculaţiilor unor carteluri comerciale”, se menţionează în comunicat.