USR cere noi modificări ale Constituţiei, promovate pe Facebook de Claudiu Năsui.

”Ar trebui să introducem stabilitatea fiscală în constituție?

Constituția se modifică foarte greu. E nevoie de două treimi din ambele camere ale parlamentului și de un referendum validat. Până acum, s-a modificat doar o singură dată în 27 de ani de când o avem. Deci, dacă tot o modificăm, acum e momentul să discutăm ce modificări să facem.

Mai întâi, constituția ar trebui modificată în ceea ce privește temele care au fost deja validate la referendum. Aici am avea 6 modificări de făcut:
1) Maxim 300 de parlamentari. (89% Da)
2) Parlament unicameral. (78% Da)
3) Interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. (85% Da)
4) Fără OUG-uri pe justiție. (86% Da)
5) Posibilitatea de a ataca OUG-uri în același fel ca legile. (86% Da)

Până aici toate modificările sunt deja validate de români. Nicio modificare de constituție nu le poate ignora.

Pe lângă acestea ar mai trebui să intre și „Fără Penali în Funcții Publice”. Articolul cu care nu am fi avut 2 ani și jumătate de luptă împotriva justiției și pentru care s-au strâns peste un milion de semnături în stradă.

Dar pe lângă toate aceste modificări care țin de justiție sau de organizarea statului, ar trebui să adăugăm ceva mai direct pentru români.

Avem nevoie de o justiție independentă, dar avem nevoie și de o economie prosperă. Iar o economie prosperă nu poate veni niciodată ca urmare a unui cadru fiscal haotic.

Acum câțiva ani, a fost introdus în codul fiscal principiul predictibilității fiscale. Absolut toți politicienii de la acea dată s-au bătut cu pumnul în piept: ”Ce bine că în sfârșit vom avea un cod fiscal stabil și că nu îl vom mai modifica non-stop”.

Ce s-a întâmplat după aceea? Absolut nimic. Haosul fiscal a continuat bine mersi. Cu taxe noi introduse din scurt. Supra-acciza la carburant introdusă cu o lună înainte să intre în vigoare. OUG 114 a fost publicat pe 28 decembrie și introducea taxe noi de la 1 ianuarie. În 2018 au fost făcute 285 de modificări ale codului fiscal într-un an cu doar 249 zile lucrătoare.

Articolul privind stabilitatea fiscală din codul fiscal a devenit cel mai încălcat și ignorat articol din toată legislația română. Cum a fost posibil? Pentru că fiecare lege poate deroga de la altă lege. Nu poți împiedica legiuitorul cu legea. Astfel, fiecare modificare era făcută prin derogare de la articolul acela.

Și iată cum au clamat conceptul stabilității fiscale în mod ipocrit și nu l-au aplicat niciodată. Funcționează doar de ochii lumii.

Ați fi de acord să introducem în constituție următorul articol?

„Orice modificare sau completare a sarcinilor fiscale nu poate intra în vigoare mai devreme de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României. În cazul în care se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an și vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an.”

Este copia fidelă a articolului din codul fiscal care deși e în vigoare nu se aplică. Dacă e trecut în constituție nu se mai poate deroga de la el, nici prin altă lege nici prin OUG. Practic ne-am asigura, în sfârșit, că promisiunile politicienilor de stabilitate fiscală ar fi obligatorii.”, scrie Claudiu Năsui.