Medicamente comune luate de milioane de oameni accelerează demența mortală, avertizează specialiștii

Un medicament utilizat frecvent de milioane de britanici ar putea contribui la accelerarea demenței. Un studiu recent sugerează că, deși antidepresivele sunt folosite pentru ameliorarea simptomelor specifice în rândul pacienților cu demență, utilizarea acestora ar putea avea efecte secundare grave legate de deteriorarea cognitivă.

Cercetarea a analizat datele a 18.740 de pacienți cu o vârstă medie de 78 de ani

Cercetarea a analizat datele a 18.740 de pacienți cu o vârstă medie de 78 de ani, recent diagnosticați cu demență. Aproximativ 23% dintre aceștia au fost tratați cu antidepresive, iar majoritatea au primit inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). Studiul a observat că dozele mai mari de ISRS au fost asociate cu o scădere semnificativă a scorurilor cognitive pe o perioadă de aproximativ 4,3 ani și cu simptome de demență mai severe.

Bărbații, în special, par să experimenteze un declin cognitiv mai rapid decât femeile. Deși un alt tip de antidepresiv, inhibitorii recaptării serotoninei-norepinefrinei (IRSN), nu au arătat același efect negativ, unii ISRS precum escitalopramul au accelerat semnificativ declinul cognitiv. Cu toate acestea, mirtazapina, un alt tip de antidepresiv, a avut un impact mai mic asupra funcției cognitive.

Impactul antidepresivelor asupra pacienților cu demență

Antidepresivele sunt frecvent prescrise persoanelor cu demență pentru a ajuta la gestionarea simptomelor asociate cu această afecțiune, cum ar fi depresia, anxietatea și problemele de somn. Deși aceste medicamente pot oferi un beneficiu semnificativ în tratamentul depresiei, unii experți subliniază că efectele lor asupra progresiei bolii ar putea fi mai complexe.

pastile, medicamente
SURSA FOTO: Dreamstime

Dr. Richard Oakley, director asociat la Societatea Alzheimer, a subliniat că studiul nu exclude posibilitatea ca schimbările observate să fi fost cauzate de depresia prezentă și nu doar de medicație. Astfel, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine legătura dintre antidepresive și progresia bolii.

Studiile anterioare și concluzii suplimentare

Studiile anterioare au arătat, de asemenea, o legătură între antidepresive și un risc mai mare de demență, sugerând că tratamentele folosite pentru depresie ar putea, în unele cazuri, să contribuie la dezvoltarea afecțiunii. În 2018, un studiu publicat în British Medical Journal a găsit o asociere similară între utilizarea antidepresivelor și diagnosticarea ulterioară cu demență.

În 2023, aproximativ 8,7 milioane de britanici au primit medicamente antidepresive, iar studiile viitoare vor fi esențiale pentru a clarifica impactul acestora asupra pacienților cu demență. Specialiștii recomandă ca pacienții să nu întrerupă tratamentele antidepresive fără consultul unui profesionist medical, având în vedere riscurile și efectele secundare posibile, inclusiv sevrajul și problemele de sănătate fizică.

Riscurile și efectele secundare ale antidepresivelor

Antidepresivele pot fi foarte eficiente în tratarea depresiei și altor afecțiuni de sănătate mintală, dar, ca toate medicamentele, pot provoca efecte secundare. Printre acestea se numără: greață, somnolență, amețeli, dureri de cap și risc de sevraj, dacă medicația este întreruptă brusc. În cazul tinerilor (sub 25 de ani), antidepresivele pot crește temporar riscul de gânduri sau comportamente suicidare, în special în primele etape ale tratamentului.

Adulții pot prezenta, de asemenea, riscul de a avea niveluri scăzute de sodiu (hiponatremie) în cazul anumitor antidepresive. Nu toată lumea va experimenta efecte secundare și, pentru mulți, beneficiile tratamentului depășesc riscurile. Cu toate acestea, reacțiile adverse severe sau persistente trebuie raportate medicului. Specialiștii avertizează că pacienții nu trebuie să întrerupă tratamentele antidepresive fără a consulta un profesionist din domeniul sănătății.