Alertă de terorism în Europa. Situaţia din Israel riscă să producă atentate pe continent

Europa

SURSA FOTO: Dreamstime

Comisia Europeană trage un semnal de alarmă referitor la o posibilă creștere a riscului de amenințări teroriste în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană anunță posibile atacuri „comise de lupii singuratici”

Comisia Europeană avertizează! Semnalul de alarmă a fost transmis de către comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

El susține că, în ciuda faptului că nivelul este deja mare în ceea ce privește amenințările teroriste la nivelul UE, el ar putea să crească în viitor. Declarațiile au fost făcute miercuri, 18 octombrie. Johansson a îndemnat statele membre la vigilență. Mai ales în ceea ce privește atacurile care ar putea fi declanșate de „lupii singuratici”.

Această precizate vine după cele două tragedii, din Franța și Bruxelles, revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic. În acest context, Ylva Johansson observă o schimbare a tiparelor. Teroriștii fiind mai predispuși acum la atacuri ale unor „lupi singuratici”.

„Situaţia pe care o avem acum în Israel şi în Fâşia Gaza ar putea de asemenea să conducă la o radicalizare în Uniunea Europeană. (…) Ameninţarea teroristă continuă să fie ridicată în UE.

Ar putea de asemenea să crească, nu am ajuns încă în acest punct, dar rămânem vigilenţi”, anunță Ylva Johansson, potrivit AFP.

Aceste declarații au fost făcute la o conferinţă de presă comună cu Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene. La rândul lui, acesta a declarat că UE este preocupată în special de „securitatea şi protecţia tuturor comunităţilor evreieşti în toată Uniunea Europeană”, în această perioadă.

Belgia și Suedia vor consolidarea granițelor externe ale UE

Atentatul de la Bruxelles a fost comis de un migrant ilegal. Acest lucru i-a determinat pe premierii belgian şi suedez, Alexander De Croo şi Ulf Kristersson, să ceară o consolidare a frontierelor. Totodată, ei vor și îmbunătățirea procedurilor de expulzare a migranţilor clandestini.

Autorul atacului din Bruxelles este un tunisian, Abdesalem Lassoued. El a venit în Europa în 2001. Belgia i-a respins cererea de azil în 2020, el avea cazier, însă statul nu l-a expulzat. „Trebuie să abordăm această problemă şi nu o putem face decât în mod coordonat”, a spus Alexander De Croo despre problema imigraţiei clandestine.

„Fermitatea în apărarea democraţiei, toleranţa, deschiderea şi libertatea impun de asemenea să fim fermi în materie de securitate. (…)

Trebuie să ştim cine se află în Suedia, legal sau ilegal. Dacă persoane nu sunt aici în mod legal, atunci ele trebuie obligate să părăsească ţara”. a declarat la rândul său premierul suedez Ulf Kristersson.

Ursula von der Leyen se declară de acord cu o urgentă înăsprire a politicii europene responsabile cu expulzarea persoanelor considerate o amenințare pentru securitatea UE. Între timp, comisarul european Ylva Johansson dorește o mai bună rată de repatriere a migranţilor fără drept de azil în UE. În plus, la nivel european se discută și despre suspendarea regimului de scutire de vize Schengen.

„Anul trecut am primit circa 150.000 de cereri de azil din partea unor cetăţeni proveniţi din state scutite de vize. Nu pentru aceasta există regimul de scutire de vize”, a accentuat Johansson.