Ultimele evoluții din Georgia și Moldova permit un optimism prudent. Au existat îmbunătățiri uriașe în ambele țări în ceea ce privește recentele crize. Dar doar una dintre aceste națiuni pare să se apropie cu adevărat de sfârșitul problemelor sale, scrie Neweasterneurope.

Dar, dinamica politică a celor două țări nu permite în prezent o ieșire completă din criza politică. „Factorul Melia” din Georgia și majoritatea pro-rusă din parlamentul de la Chișinău opresc în prezent cele două țări să-și depășească dificultățile politice. Criza din Georgia pare mai puțin complicată și poate fi rezolvată în curând dacă interesul politic propriu este înlocuit cu un dialog constructiv.

În cazul Moldovei, criza este mai periculoasă, deoarece socialiștii proruși contestă ordinea constituțională. Acțiunile lor au consecințe politice, nu juridice, și au readus în memorie momentul 2019, când regimul oligarhic a încercat să rămână la putere folosind rezultatele extrem de controversate ale alegerilor parlamentare.

Fezabilitatea unei paci politice durabile în Georgia depinde de disponibilitatea partidului de guvernământ de a pune în aplicare reformele convenite.

Aceste schimbări vor contribui, de asemenea, la contracararea influenței oligarhilor. În Moldova, alegerile parlamentare anticipate din acest an ar putea ajuta la clarificarea situației și la rezolvarea ideală a problemelor care au provocat actuala criză politică.

De aceea, Occidentul ar trebui să acorde o atenție deosebită și chiar să ofere mediere, dacă este necesar, pentru a stabiliza țara înainte de alegerile rapide și, eventual, în faza postelectorală.

În Georgia, Uniunea Europeană a supravegheat cu succes negocierile dintre partidul aflat la guvernare, Visul Georgian, și diferite segmente ale opoziției, care au semnat un acord ambițios după săptămâni de dezacord. A fost, în primul rând, rezultatul perseverenței politicienilor de rang înalt din UE.

Această unitate geopolitică lipsește în cazul Moldovei, unde criza implică forțe politice cu orientări externe conflictuale. O majoritate pro-rusă conduce parlamentul moldovean, în timp ce forțele pro-UE, conduse de președintele Maia Sandu, formează opoziția. În consecință, UE a renunțat la a ajuta, chiar și ipotetic, la medierea crizei politice.

Fără nicio intermediere externă, criza politică din Moldova s-a agravat după ce Curtea Constituțională a validat cererea Maiei Sandu de dizolvare a parlamentului. Cu toate acestea, majoritatea parlamentară a lansat un război instituțional împotriva Curții Constituționale. Mai mult, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a fost demis.

Cu toate acestea, criza politică complică drumul către alegeri anticipate. Nu toate forțele politice ale țării doresc anticipate în primăvară. Acest lucru este cel mai clar în ceea ce privește actuala majoritate parlamentară.

În ultima sa apariție, fostul președinte și actualul lider al socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că alegerile nu ar trebui să aibă loc până când 700.000-800.000 de persoane nu vor fi vaccinate. Diplomația privind vaccinurile, efectuată de Igor Dodon în jurul vaccinurilor rusești primite de Moldova, are și implicații politice interne.