Alertă totală la graniţa cu România! Vestea a venit direct de la vârful NATO: Este foarte clar acum

Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul general adjunct al NATO afirmă că anunţul preşedintelui Joe Biden, care susţine planul de instruire a piloţilor ucraineni pe avioane de luptă F-16, este foarte important deoarece este nevoie ca Ucraina să fie ajutată. Kievul susține că avioanele F-16 sunt mult mai eficiente decât avioanele de luptă din epoca sovietică pe care le are în prezent. Statele Unite speră să înceapă antrenamentul piloților în următoarele 4 săptămâni.

Mircea Geoană: Este foarte important ca Ucraina să izbândească acest război

”E un pas important, pentru că cred că este foarte important ca Ucraina să izbândească acest război de independenţă. E un război de dependenţă (…) noi încercăm să ajutăm o ţară inocentă care-şi apără independenţa”, a declarat, vineri seară, Mircea Geoană, la Digi 24, întrebat despre anunţul lui Biden referitor la instruirea piloţilor ucraineni.

Potrivit acestuia, ”scopul nostru acuma este să-i ajutăm pe ucrainieni, care sunt în plină pregătire pentru contraofensivă, cu mijloace de care au nevoie ca să-şi recâştige teritoriul ţării”.

”Este foarte clar că acest război are o dinamică specifică şi, pentru ca Ucraina să izbândească în acest război, are nevoie, în dinamica acestui război, de capabilităţi adaptate acelui moment specific al războiului”, a adăugat Geoană.

Acesta a precizat că Ucraina trebuie ajutată, fără a duce la escaladarea situaţiei, ”pentru că nu avem niciun fel de interes ca un război deja atât de sângeros şi de păcătos să escaladeze într-un război şi mai mare – între NATO şi Federaţia Rusă”.

”Asta este obligaţia Secretarului General şi a mea, ca lideri politici ai Alianţei, să fim siguri că ajutăm Ucraina să izbândească, dar în aşa fel încât să nu ducem acest război la un nivel de conflagraţie care va fi mult mai severă şi cu consecinţe mult mai grave”.

Washingtonul susţine un efort comun al aliaţilor de a antrena piloţi ucraineni pe avioane de luptă F-16

Preşedintele SUA, Joe Biden, i-a informat vineri, 19 mai, pe liderii G7 că Washingtonul susţine un efort comun al aliaţilor de a antrena piloţi ucraineni pe avioane de luptă F-16, a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei, ceea ce reprezintă o poziţie-cheie în condiţiile în care Kievul încearcă să-şi sporească puterea aeriană împotriva forţelor ruse care au invadat ţara, relatează Reuters.

Antrenamentele pe avioanele F-16, fabricate în SUA, vor avea loc în Europa şi vor necesita luni de zile, a declarat Joe Biden. Americanii au estimat că perioada minimă necesară pentru pregătirea piloţilor şi livrarea avioanelor F-16 ar fi de 18 luni.

„Pe măsură ce instrucţia va avea loc în lunile următoare, coaliţia noastră de ţări care participă la acest efort va decide când vom furniza efectiv avioanele, câte vom furniza şi cine le va furniza„, a declarat oficialul american citat de Reuters.

SUA speră să înceapă antrenamentul piloților în următoarele 4 săptămâni

Oficialul nu a precizat ce ţări vor participa la acest efort. Statele Unite speră să înceapă antrenamentul, care va fi efectuat pe avioane de luptă de generaţia a patra, inclusiv F-16, în următoarele săptămâni, a adăugat oficialul.

Ucraina îşi doreşte avioanele fabricate de Lockheed Martin, în condiţiile în care continuă să respingă de pe teritoriul său trupele ruseşti invadatoare şi pregăteşte o contraofensivă.

Kievul, care nu deţine niciun avion de concepţie occidentală, spune că avioanele F-16 sunt mult mai eficiente decât avioanele de luptă din epoca sovietică pe care le are în prezent. Polonia şi Slovacia au livrat 27 de MiG-29 pentru a completa flota actuală a Ucrainei.

Guvernele occidentale s-au ferit să îşi lase propriile ţări fără apărare prin cedarea prea multor echipamente militare Ucrainei. De asemenea, au evitat să trimită arme care ar putea lovi adânc în teritoriul rusesc şi ar putea oferi Moscovei un motiv pentru a intensifica războiul.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a primit săptămâna aceasta promisiuni din partea Marii Britanii şi a Olandei de a ajuta la crearea unei „coaliţii de avioane”, deşi liderii din ambele ţări nu au spus că vor trimite avioane.

De asemenea, preşedintele Emmanuel Macron a declarat că Franţa „deschide uşa” pentru antrenarea piloţilor ucraineni. „Am deschis uşa pentru formarea piloţilor. Şi asta împreună cu alte câteva ţări europene, care sunt pregătite. Cred că sunt în curs discuţii cu americanii. Instruirea poate începe de acum”, a declarat luni Emmanuel Macron.