Situația respectivă a apărut după ce o navă, care are la bord 3.000 de tone de uree, a început să se scufunde. Din cauza pericolului prezentat de compusul respectiv, ar putea fi o adevărată catastrofă ecologică.
Pericol ridicat în Marea Neagră! Ar putea fi o catastrofă ecologică. O navă cu substanțe periculoase a început să se scufunde
Este vorba despre ambarcațiunea turcească Vera Su, aflată sub pavilion panamez. Aceasta a eșuat în apropierea Rezervației Naturale Kaliakra, pe coasta Bulgariei, la data de 20 septembrie, scrie euractiv.com
La bordul ambarcațiunii se află peste 3.000 de tone de uree iar scufundarea acestora ar putea fi un adevărat dezastru ecologic.
Scafandrii au găsit-o înțepenită pe fundul mării
Nava respectivă a fost inspectată miercuri, 13 octombrie, de scafandri bulgari. Aceștia au găsit-o înțepenită pe fundul mării, cu puține șanse să o poată muta, potrivit sursei menționate.
„Sala motoarelor este inundată. Există găuri în carena navei. Vaporul nu mai poate fi salvat, pot fi luate doar măsuri pentru recuperarea proprietății scufundate”, a declarat Ventsislav Ivanov, director executiv al Administrației Maritime Bulgare.
Cum a eșuat ambarcațiunea?
De asemenea, autoritățile bulgare speră să poată intra în cală pentru a scoate ureea. Operațiunea aceasta este și ea una complicată, din cauza condițiilor meteorologice rele.
Potrivit procurorilor bulgari, ambarcațiunea a eșuat după ce marinarul aflat de veghe a adormit. Totuși, timp de șase zile de la incident, Bulgaria nu a luat nicio măsură, chiar dacă vremea era favorabilă pentru o operațiune de salvare. Mai apoi, toate încercările au eșuat. Bulgarii au încercat să stabilizeze nava, cu ajutorul unor ancore, însă nici acest lucru nu a funcționat.
Ce este, de fapt, ureea?
Ureea este un îngrășământ utilizat în agricultură. Mai precis, ureea este diamida acidului carbonic, deci o amidă. Are acest nume deoarece se obține din acidul carbonic, printr-o dublă reacție a acidului cu amoniacul.
Când este eliberată în mare într-o concentrație însemnată, aceasta provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, care produce o toxină periculoasă pentru viața marină, inclusiv pentru păsări. Mai mult, poate fi pusă în pericol și viața umană, în cazul în care se consumă pește sau fructe de mare din zonele afectate.