Tensiuni uriașe la granița dintre Rusia și Ucraina! Kremlinul avertizează: Situația poate escalada oricând

În urma atacului, despre care separatiștii pro-ruși spun că nu ei l-au început, doi profesori au fost răniți într-un oraș, în timp ce în altul, o școală a fost avariată. Acest incident a încins spiritele la Moscova, dar și în Statele Unite ale Americii, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului spune că situația ar putea degenera ”dintr-o bătălie cu noroi într-o furtună de foc”.

”Riscul de a trece de la aruncarea cu noroi la consecințe care ar provoca izbucnirea unui război în imediata vecinătate a granițelor noastre este mereu la pândă”, a spus Dmitri Peskov, scrie agenția de presă TASS, comentând situația din jurul Ucrainei, precizând că Rusia menține o poziție responsabilă, așteptând dialogul partenerilor.

În plus, secretarul de presă reiterează că Moscova deja și-a articulat răspunsul către Occident cu privire la garanțiile de securitate.

Rusia, acuzată de o provocare

După bombardamentele de joi din estul Ucrainei, premierul Boris Johnson  a declarat că ”o grădiniţă a fost bombardată în ceea ce noi considerăm, în ceea ce noi ştim că este o operaţune (…) concepută să-i discrediteze pe ucraineni, concepută pentru a crea un pretext, o provocare falsă care să justifice o acţiune rusă”.

În cadrul unei vizite la o bază militară, el a mai spus că ”ne temem puternic că vom vedea mai multe lucruri de acest fel în zilele următoare”.

Alături de Marea Britanie, și Statele Unite ale Americii acuză Rusia de faptul că ar putea pregăti un pretext pentru a-și justiica intervenția militară în Ucraina.

Imediat după bombardamente, Rusia și-a exprimat o ”îngrijorare profundă” prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a spus ”sperăm ca opozanţii noştri din capitalele occidentale, de la Washington, de la NATO, să-şi folosească influenţa pentru a pune în gardă autorităţile de la Kiev împotriva unei noi escaladări”.

UE e pregătită de orice acțiune a Rusiei

În cadrul unei reuniuni informale la Bruxelles, care a avut loc în ziua de 17 februarie, cei 27 de lideri ai statelor membre UE au vorbit despre posibile sancțiuni împotriva Rusiei în cazul unei intervenții militare în Ucraina.

În acest context, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că a avut o convorbire telefonică cu şeful statului ucrainean Volodimir Zelenski chiar înaintea acestei reuniuni de informare şi coordonare, care nu a avut ca scop luarea unei decizii.

„Urmărim îndeaproape situaţia din teren. O dezescaladare este necesară de urgenţă”, a scris responsabilul belgian pe pagina sa de socializare, conform afp.com

De asemenea, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a adresat șefilor de stat şi de guvern din UE, a căror întâlnire fusese anunţată cu o zi înainte, pentru a expune pe scurt, în linii generale, sancţiunile pe care UE le-ar putea impune Rusiei. La rândul lor, participanţii au subliniat că UE este pregătită să acţioneze rapid dacă Rusia invadează sau atacă Ucraina.

„Important este ca în caz de invazie Occidentul să fie pregătit să răspundă în mod adecvat şi solid pentru a arăta că o ţară nu poate fi invadată fără ca asta să coste scump”, a declarat premierul danez Mette Frederiksen.

Totodată, șefa guvernului finlandez Sanna Marin şi-a exprimat speranţa ca o soluţie diplomatică să poată fi găsită. Totuși, UE la fel ca SUA priveşte cu circumspecţie anunţurile Rusiei privind o retragere parţială a trupelor sale desfăşurate în apropiere de frontiera cu Ucraina.