Adrian Codîrlaşu, președintele Asociaţiei Profesioniștilor în Investiţii CFA România spune că această depreciere este normală având în vedere situația celorlalte monede din regiune, care, în unele cazuri, au scăzut într-un mod mult mai drastic.

„Avem cel mai mare deficit de cont curent, în condițiile în care țările din regiune au excedente și avem cel mai mare deficit bugetar în condițiile în care țările din regiune au un buget relativ echilibrat”, afirmă Codîrlașu, citat de RRA.

Și acesta este doar începutul!

„Aceste deficite sunt prognozate să crească în viitor, atât de către analiștii locali, cât și de FMI și de Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că va fi în continuare o presiune de depreciere pe leu! Probabil, în viitor, leul se va deprecia cam cu același ritm ca și până acum, undeva la 2-3 procente pe an”.

Moneda națională bate, aproape în fiecare zi, recorduri negative. Aceasta a înregistrat un nou minim istoric față de moneda europeană, scăzând cu încă 0,04% comparativ cu ziua de marți. Cursul BNR din 20 noiembrie a cotat un euro la valoarea de 4,777 lei.