„Persoanele care nu prezintă semne de boală pot fi purtătoare și pot transmite infecția cu noul coronavirus”, este anunţul îngrijorător făcut de directorul Centrului american pentru Controlul Bolilor care a precizat că în unele cazuri de confirmate de îmbolnăvire pacienții au prezentat doar dureri moderate de gât.
Aproape 1.400 de decese s-au înregistrat până în prezent şi circa 64.000 de cazuri de infectare au fost înregistrate până în prezent în China continentală (excluzând Hong Kong-ul şi Macao), potrivit cifrelor oficiale, marcând o explozie în ultimele două zile din cauza extinderii definiţiei cazurilor de infectare.
Schimbarea metodei de depistare a cazurilor noi
Autorităţile comuniste din China au decis de marţi să înlocuiască metolodogia de raportare a cazurilor inclusiv pe baza informaţiilor clinice obţinute prin controale medicale de specialitate, şi nu doar în urma testării privind prezenţa virusului în organism, chiar dacă nu este sigur că pacienţii suspecţi sunt infectați.
După cum scrie Associated Press, purtătorul de cuvânt al Comisiei Naţionale de Sănătate din China, Mi Feng, a anunţat că au fost revizuite procedurile folosite până acum în provincia Hubei, considerată epicentrul epidemiei, pentru diagnosticarea şi tratamentul cazurilor de infectare cu coronavirusul COVID 19 (denumirea oficială stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii).
Dacă până acum se foloseau teste ADN care durau câteva zile, acum pacienții sunt testați prin tomografie computerizată, care arată în timp real dacă există o infecție la nivelul plămânilor și, implicit, grăbește începerea tratamentului.
La nivel mondial, amploarea epidemiei va depinde de gradul de transmitere a virusului în afara Chinei. „Un număr mic de cazuri ar putea fi scânteia care provoacă un incendiu mai mare”, a avertizat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Oficialul a făcut referire la cazul unui britanic infectat în Singapore, care a transmis apoi virusul la o duzină de persoane, în Franţa şi apoi în Marea Britanie, notează AFP, citată de Agerpres.
Perspectiva unei multiplicări a acestui tip de cazuri îngrijorează. Deoarece pentru fiecare pacient infectat, autorităţile sanitare din ţara în cauză trebuie să găsească persoanele cu care el a intrat în contact şi să se asigure că acestea nu vor infecta la rândul lor alţi oameni. Cu toate acestea, în cazul în care cazurile de contaminare din afara Chinei se înmulţesc, această procedură numită ”urmărire a contactelor” va fi din ce în ce mai dificil de pus în aplicare.
Care sunt modalităţile de transmitere?
Virusul este transmis în principal pe cale respiratorie şi prin contact fizic. Transmiterea pe cale respiratorie are loc prin picăturile de salivă expulzate de pacientul infectat, sper exemplu atunci când tuşeşte. Oamenii de ştiinţă estimează că acest lucru necesită o distanţă de contact redusă (aproximativ un metru).
Pentru a evita contaminarea, autorităţile sanitare insistă asupra importanţei măsurilor-barieră: spălarea frecventă a mâinilor, tuşit sau strănutat într-o batistă de unică folosinţă, purtarea unei măşti sanitare. De asemenea, diareea poate fi o cale secundară de transmitere.