18 medici de la Spitalul Floreasca din Bucureşti au fost plasați în carantină după ce pacientul cu care au luat contact a murit după ce a fost diagnosticat cu COVID-19. Situaţia este dramatică şi la Spitalul din Suceava, unde peste 50 de cadre medicale au fost confirmate ca fiind purtătoare ale noului coronavirus.
Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a confirmat informaţia la Antena 3. Oficialul a precizat că a început o anchetă epidemiologică care urmează să depisteze efectiv tot ce înseamnă cadru medical care a intrat în contact cu doi pacienți infectați cu coronavirus. Unul dintre cei doi pacienți a decedat în cursul zilei de luni.
Între timp, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi abuz în serviciu, deoarece la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, scrie Agerpres.
Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, examinând mai multe articole din data de 23 martie publicate în mediul on-line, s-au sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunilor de „zădărnicirea combaterii bolilor” şi „abuz în serviciu”, prevăzute de Codul penal, „în sensul că la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase”, informează un comunicat al instituţiei.
„Totodată, din conţinutul publicaţiilor on-line a rezultat faptul că anumiţi funcţionari publici din sistemul medical şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere intereselor legitime ale cetăţenilor, prin aceea că, în contextul pandemiei existente la nivel mondial, au solicitat cadrelor medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava prezenţa, la data de 23.03.2020, la serviciu, a persoanelor testate pozitiv, negativ şi a celor suspecte, rezultând într-o posibilă contaminare, în masă”, se arată în comunicat.
Potrivit acestuia, în acest context, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, s-a dispus începerea urmăririi penale, in rem, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sus-menţionate, cauză aflată în urmărire penală proprie, cu sprijinul structurilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, bazată pe o comunicare interinstituţională şi cu respectarea măsurilor sanitar-epidemiologice.
Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanţelor de comitere a faptelor şi a stabilirii răspunderii penale a tuturor participanţilor, urmând ca cercetările să fie extinse şi sub aspectul săvârşirii altor infracţiuni şi al lămuririi cauzei sub toate aspectele.
Nu mai puțin de 52 de cadre medicale au fost confirmate cu COVID-19 luni, iar două persoane internate în ultimele zile în spital au murit. Spitalul va fi închis și toți medicii din spital vor fi puși în izolare, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru.
Spitalul va fi dezinfectat în 48 de ore și va fi folosit apoi exclusiv pentru tratarea cazurilor de coronavirus, iar pacienții internați pentru alte afecțiuni vor fi transferați la alte spitale din zonă. În Suceava vor fi trimiși medici din alte spitale din regiune.