Judecătorii au decis că Alex Jones trebuie să plătească încă 473 de milioane de dolari pentru teoriile răspândite despre atacul armat de la şcoala Sandy Hook. El a fost condamnat la plata acestei sume pentru afirmațiile sale defăimătoare despre atacul armat din 2012 de la Sandy Hook, soldat cu 28 de morţi.

Decizia luată de un judecător din Connecticut ridică factura totală pe care o are acum de plătit conspiraţionistul la aproape 1,5 miliarde de dolari. Hotărârea judecătorească a fost pronunțată la o lună după ce un juriu din Waterbury, Connecticut, a decis că Jones şi compania-mamă a site-ului său Infowars trebuie să plătească aproape un miliard de dolari drept compensații pentru rude ale victimelor de la Sandy Hook.

Ce a susținut Alex Jones despre atacul armat

Alex Jones a susținut în mod fals că victimele atacului în masă au fost actori care au înscenat împușcăturile ca parte a unui complot guvernamental pentru a confisca armele americanilor.

La 14 decembrie 2012, un bărbat înarmat şi-a ucis mama, apoi a ucis 20 de copii şi şase membri ai personalului de la Școala Elementară Sandy Hook înainte de a se sinucide.

Teoriile conspiraţioniste amplificate de Infowars pe site-ul său, pe reţelele sociale şi în cadrul unei emisiuni prezentate de Jones au făcut ca ani de zile părinții copiilor ucişi să se confrunte cu ameninţări şi alte forme de hărţuire.

Judecătorii l-au blocat să-și ascundă activele pentru a evita să plătească daunele

Într-un ordin separat emis miercuri, judecătoarea Barbara Bellis a blocat temporar dreptul lui Jones de a muta orice bunuri personale în afara ţării. Hotărârea a fost luată la cererea reclamanților, care susţin că Jones încearcă să-şi ascundă activele pentru a evita să plătească daunele.

Jones are acum de plătit compensaţii în valoare totală de 1,49 miliarde de dolari în cele două procese de defăimare care au fost judecate în acest an în Connecticut în legătură cu Sandy Hook. Un al treilea litigiu este în curs de soluţionare în Texas.

În plângerea prin care au cerut despăgubiri, reclamanţii au declarat că Jones ar trebui să primească pedeapsa maximă disponibilă pentru amploarea „istorică” a faptelor sale ilegale şi pentru „lipsa totală de remuşcări”. De atunci, Jones a recunoscut că împușcăturile au avut loc, dar a refuzat să îşi ceară scuze familiilor în timpul mărturiei sale din timpul procesului, a arătat Reuters.

Compania lui Jones, Free Speech Systems LLC, este şi ea trasă la răspundere în urma verdictului. Aceasta şi- declarat falimentul în Texas în luna iulie. Unii experţi spun că această mişcare ar putea oferi o protecţie prea mare pentru bunurile lui Jones, chiar dacă acesta nu va putea plăti integral sentinţele judecătoreşti împotriva sa.