Rosalía Sánchez a scris o opinie pentru ABC cu privire la promisiunea făcută de Alexander Schallenberg. Aceasta susține că noul cancelar este de părere că acuzațiile împotriva lui Sebastian Kurz sunt unele "greșite".
La câteva minute după ce a depus jurământul de cancelar în funcție al Austriei la Hofburg, în Viena, Alexander Schallenberg a susținut primul său discurs în fruntea guvernului și a oferit două linii programatice esențiale. Pentru a promova respectul reciproc și încrederea între cele două partide ale coaliției de guvernământ, conservatorii Partidului Popular Austriac (ÖVP) și Verzii, el a promis că „va umple tranșeele”. De asemenea, el a anunțat deschis că va menține „o cooperare foarte strânsă” cu predecesorul său, Sebastian Kurz, și a insistat că acuzațiile împotriva acestuia sunt „greșite”, notează ABC.
Cu câteva ore mai devreme, deja fostul cancelar, dar liderul ÖVP, Sebastián Kurz, subliniase că nu va fi „un cancelar din umbră”. Într-o declarație scrisă, Kurz a răspuns în acest fel criticilor opoziției, care se bazează pe el pentru a continua să stabilească direcția guvernului.
„În orice caz, în rolul meu de președinte al partidului, voi susține activitatea guvernului federal pentru că este cea mai bună pentru oamenii din țara noastră”, a conchis el, asigurând încă o dată: „voi respinge toate acuzațiile care mi se aduc”. Kurz a mulțumit succesorului său, Schallenberg, pentru disponibilitatea de a-și asuma responsabilitatea, „deoarece acest pas va garanta stabilitatea țării”. „Acesta a fost obiectivul meu în această situație dificilă din ultimele zile”, a declarat el, arătându-se „convins că va funcționa bine”. Dar cuvintele lui Schallenberg au arătat clar că Kurz va fi membru absent al guvernului de coaliție, asigurând că „orice altceva decât cooperarea strânsă cu Kurz ar fi absurd în ceea ce privește politica democratică”.
Schallenberg a definit ca o onoare pentru el faptul că a fost învestit în funcția de cancelar federal, „chiar dacă este o onoare la care nu m-am așteptat niciodată și pe care nu mi-am dorit-o niciodată”. Austria are acum nevoie de „responsabilitate și stabilitate”, a insistat el, pentru că „oamenii merită ca politica să funcționeze și nu să argumenteze”.
El a mai recunoscut că evenimentele din ultimele zile „nu au fost cu adevărat un exemplu”. Președintele austriac Alexander Van der Bellen, le-a reamintit lui Schallenberg și vicecancelarului și liderului verzilor Werner Kogler, care a fost și el prezent la ceremonia de învestitură, de responsabilitatea lor de a continua proiectele guvernului verde-turcoaz și de a restabili încrederea cetățenilor în politică. „La rândul meu, sunt încrezător că partenerii coaliției vor reuși să creeze o bază stabilă pentru o cooperare interguvernamentală stabilă”, a spus el, menționând că „numai cuvintele nu vor fi suficiente pentru a restabili încrederea”. Schallenberg știe din experiența sa diplomatică cum să aducă „cele mai contradictorii poziții la un numitor comun”, a sugerat el, și s-a arătat convins că această capacitate îi va fi „de mare folos” în calitate de cancelar.
Cooperarea cu Schallenberg a început „foarte bine”,
Vicecancelarul Kogler, la rândul său, a declarat într-un prim comunicat că cooperarea cu Schallenberg a început „foarte bine”, cu mai multe apeluri telefonice și o întâlnire, și că numirea lui Michael Linhart în funcția de ministru de Externe a fost „foarte adecvată”. Kogler a vorbit despre numeroasele proiecte „care ar putea fi abordate acum” și a vorbit despre o „bună cooperare” care a stârnit iritare din partea opoziției.
„Sunt încă un pic uluit în aceste minute”, a spus ironic liderul de extremă dreapta al FPÖ, Herbert Kickl, cu referire la noul cancelar care a asigurat în primul său discurs că acuzațiile împotriva lui Kurz sunt false. Acest lucru, potrivit lui Kickl, indică o campanie a ÖVP împotriva justiției austriece. „Văd altfel lucrurile”, a respins Kickl, „cred că coaliția verde turcoaz, în special ÖVP, prin ceea ce au făcut în ultimele zile nu este un nou început, ci mai degrabă au oferit Republicii un sedativ pentru a continua cu mai multe acțiuni asemenea”. „Dacă vicecancelarul Kogler dorea curățenie, ar fi trebuit să ceară sfârșitul coaliției, dar exact asta nu a făcut, în schimb a deschis o cale de evacuare pentru ÖVP”. „FPÖ nu va continua jocul”, a amenințat el și a anunțat o moțiune de neîncredere împotriva întregului guvern care va avea loc în sesiunea plenară parlamentară extraordinară de marți.
Vicepreședintele Partidului Social Democrat (SPÖ), Jörg Leichtfried, a dezvăluit că grupul său parlamentar intenționează să prezinte o moțiune de cenzură împotriva ministrului de Finanțe, Gernot Blümel (ÖVP), în sesiunea Consiliului Național.
Deși aparența este de continuitate completă, în funcțiile de încredere ale guvernului da, au început să cadă capete. Purtătorul de cuvânt de până acum și anchetat în dosarul de corupție care a dus la demisia lui Kurz, Gerald Fleischmann, nu-și mai ocupă biroul și este, oficial, în vacanță.
De la Bruxelles, președinții Comisiei și ai Consiliului l-au felicitat luni pe Schallenberg, bine cunoscut în capitala europeană, deoarece din 2000 până în 2005 a condus departamentul juridic al Reprezentanței permanente a Austriei și de atunci a menținut contacte foarte bune acolo. Este considerat un mare apărător al relației cu Statele Unite, poziție pe care și-a menținut-o în timpul președinției lui Trump, este un prieten declarat al Israelului, de fapt, în luna mai a anului trecut, a arborat steagul acestei țări la Ministerul de Externe austriac după lansarea unor rachete de către Hamas, și este strict împotriva cotelor de distribuție a imigranților în UE.