Reacția lui Alexandr Dughin la anularea alegerilor prezidențiale din România

Alexandr Dughin, ideolog al Kremlinului și considerat un apropiat al politicilor lui Vladimir Putin, a interpretat evenimentele din România ca parte a unui conflict doctrinar global.

El a susținut, într-un mesaj postat pe platforma X, că anularea alegerilor prezidențiale reprezintă începutul unei confruntări ideologice mai ample.

„În România asistăm la primul episod al insurecției Europei totalitare liberale Soroş/Schwab împotriva Americii lui Trump. Se poate întâmpla ca dictatorii ultraliberali din UE să înfrunte atât SUA în Vest, cât și Rusia în Est”, a afirmat Dughin.

Anularea alegerilor prezidențiale din România de către Curtea Constituțională continuă să genereze reacții intense atât la nivel național, cât și internațional.

Alexandr Dughin

SUA fac apel la un „proces democratic pașnic”

Pe de altă parte, Washingtonul a făcut apel vineri la un „proces democratic pașnic” în România, după anunțul Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a subliniat că „românii trebuie să aibă încredere că alegerile lor reflectă voința democratică a poporului român și sunt lipsite de influențe străine maligne care urmăresc să submineze corectitudinea procesului electoral”.

De asemenea, el a precizat că SUA sunt alături de poporul roman în fața unei situații fără precedent privind integritatea alegerilor lor.

„Integritatea alegerilor din România este crucială pentru democraţia greu câştigată de români. Poporul român este cel care îi alege pe cei care îl reprezintă. Nicio altă ţară sau actor străin nu are acest drept”, a afirmat Miller, conform comunicatului Departamentului de Stat.

Călin Georgescu și acuzațiile de legături cu Rusia

Călin Georgescu, candidatul independent ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale, este suspectat că ar avea legături cu Rusia, acuzații pe care le-a respins în mod repetat.

Georgescu a recunoscut că s-a întâlnit de două ori cu Alexandr Dughin în contexte oficiale, dar a subliniat că agenda sa politică se limitează la promovarea intereselor naționale ale României.

Motivele anulării alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a României a decis anularea alegerilor prezidențiale din cauza unor nereguli grave, inclusiv lipsa transparenței în finanțarea campaniei lui Călin Georgescu. Acesta a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă că nu a efectuat nicio cheltuială în campanie, deși amploarea activităților desfășurate contrazice aceste declarații.

Judecătorii CCR au concluzionat că această incongruență afectează grav principiul transparenței și corectitudinii procesului electoral. De asemenea, s-a subliniat că publicitatea electorală online trebuie să fie clar identificată și să includă detalii despre sponsori și metodele de diseminare.

Decizia CCR obligă Guvernul să organizeze un nou proces electoral, de la desfășurarea campaniei până la tururile de scrutin.

Președintele actual, Klaus Iohannis, rămâne pentru moment în funcţie până la alegerea succesorului său, la o dată care va fi stabilită de viitorul guvern ce se va forma în urma recentelor alegeri parlamentare.