Consilierul prezidenţial Alexandra Gâtej explică, în premieră, de ce a renunţat la un salariu de 18.000 de euro pentru unul modest la Cotroceni şi cum percepe relaţia sa cu Traian Băsescu, după primele şase luni de colaborare.
«Credeam că sunt o planetă nouă pentru administraţie, şi administraţia este o planetă nouă pentru mine. Mi se părea foarte greu ca aceste două lumi să conveargă», mărturiseşte, într-un interviu acordat revistei Capital, fostul director general al Unilever South Central Europe, Alexandra Gătej, cea care, din iulie 2009, este consilier pe probleme de mediu de afaceri intern şi internaţional al preşedintelui României, Traian Băsescu.
Alexandra Gătej spune că la Cotroceni a găsit un brand bine construit. În opinia sa, un brand, fie că este vorba despre un produs sau un om politic, trebuie să aibă trei mari caracteristici: coerenţă, relevanţă şi curaj. Acestea, spune ea, se pot aplica nu doar preşedintelui Traian Băsescu, ci, în general, şefilor oricărui stat. „Unui brand puternic îi trebuie foarte mult curaj. Când crezi anumite lucruri, acestea trebuie spuse, indiferent dacă contextul politic îţi este favorabil sau nu“, explică Gătej. „Un al doilea lucru important este coerenţa mesajului. Dacă acest brand se exprimă mereu coerent, nu se dă drept ceea ce nu este, atunci este unul foarte puternic“, continuă aceasta. Ultimul, dar nu cel mai puţin important criteriu, şi anume relevanţa, constă în aceea că „oamenii trebuie să-şi identifice nevoia în acel produs“, mai spune Alexandra Gătej.
Un altfel de antrenament
Spune că primul lucru pe care l-a înţeles din relaţia pe care a experimentat-o până acum cu Traian Băsescu este că acesta nu se mulţumeşte cu puţin şi că nu-i plac deloc oamenii leneşi. „Eu înţeleg, pentru că vin din mediul de business, unde eficienţa este începutul şi sfârşitul“, spune aceasta, menţionând că i se pare corectă sintagma „preşedinte-jucător“, şi nu cea de „preşedinte-jucărie“.
Totuşi, mărturiseşte că decizia de a accepta postul de consilier al preşedintelui nu a luat-o uşor. „M-am gândit înainte de a veni aici la natura actului de consiliere, astfel că aduc experienţa unui practician în lumea administraţiei. Eu înţeleg mediul de afaceri şi problematica lui şi pot să traduc problemele şi soluţiile care vin din mediul de business“, argumentează aceasta. Şi totuşi, de ce a acceptat, în cele din urmă? „Am învăţat că în carieră este bine să-ţi dezvolţi mereu muşchi noi, cu alte cuvinte, capacităţi, abilităţi, competenţe noi. Eu muşchiul execuţiei l-am exersat foarte mult, până la un nivel extrem de serios şi recompensatoriu pentru rezultatele pe care le-am avut. Profesia de consilier presupune antrenarea altor muşchi, pe care nici nu ştiai că-i ai: ai reflexiei, ai analizei şi ai sintezei“, adaugă aceasta. Admite deschis că un alt lucru pe care l-a luat în calcul a fost venitul său, întrucât la Unilever câştiga 18.000 de euro pe lună, în vreme ce leafa de consilier nu depăşeşte 1.200 de euro. „Dacă faci pasul către administraţia publică, trebuie să ai o siguranţă financiară. Cu alte cuvinte, să-ţi fi asigurat traiul, pentru că funcţia de demnitar public este simbolică prin comparaţie cu mediul privat“, spune aceasta. „Mai mult, rămâi în această funcţie atâta timp cât ai siguranţă financiară. Nu poţi să lucrezi aici gândindu-te că nu ai cu ce să-ţi plăteşti rata la casă“, adaugă Alexandra Gătej.
Plasamente la bursa americană
Potrivit declaraţiei sale de avere, consilierul prezidenţial are în proprietate mai multe imobile, terenuri şi plasamente pe piaţa de capital. „Investiţiile mele bursiere sunt tranzacţionate de o casă de brokeraj şi sunt realizate exclusiv pe pieţele internaţionale, printre care bursa americană, cea germană, elveţiană etc.“, arată aceasta. „Am plasamente în pensii private, derivate, dar şi în acţiuni la diverse companii“, adaugă consilierul, menţionând că i-ar fi plăcut să-şi investească banii şi în fonduri de investiţii cu plasamente în materii prime.
„Am acest mandat pentru a înţelege, pentru a vedea care sunt problemele şi mai ales soluţiile mediului de afaceri”, spune Gătej, subliniind că primeşte solicitări inclusiv de la foştii colegi. „Oamenii mă sună pentru o părere, un sfat, nu pentru «rezolvă-mi şi mie ceva». Mă preocupă problematica industriilor, mă întâlnesc cu reprezentanţi ai companiilor care vor să investească în România“, explică ea. Recunoaşte însă că se gândeşte la ideea de a se reîntoarce în mediul privat. „Eu sunt un om de business şi, mai devreme sau mai târziu, e clar că mă întorc acolo. Mă voi întoarce însă cu o experienţă care mă onorează“, mai spune ea. Până una-alta, se vede încă multă vreme în postura de consilier la Cotroceni. „Nu m-am gândit niciodată cât o să stau. Mi-ar plăcea să văd rezolvate unele din temele de care m-am apucat şi, pe măsură ce se vor materializa, voi şti dacă voi avea un parcurs îndelungat aici. E prematur să mă gândesc la asta acum“, conchide Alexandra Gătej.
Nu vii să lucrezi la preşedintele ţării pentru un salariu. Eu am ştiut acest lucru din prima zi.
Eu înţeleg mediul de afaceri şi problematica lui şi pot să traduc problemele şi soluţiile care vin din mediul de business.
Imobiliare şi acţiuni de 500.000 euro
Deţine mai multe terenuri, trei apartamente şi două case, cu o valoare totală de impozitare de peste 425.000 de euro. Valoarea bijuteriilor şi a obiectelor de artă deţinute se ridică la 40.000 euro, în timp ce sumele din conturile sale depăşesc 250.000 euro. Potrivit declaraţiei de avere, valoarea plasamentelor bursiere este 424.000 de lei (circa 100.000 de euro).