Preşedintele Camerei de Comerţ Americane (AmCham) în România, Alexandra Gătej, şi consilierul de stat Andreea Paul-Vass au fost desemnate, vineri, co-preşedinţi ai Consiliului Naţional de Competitivitate (CoNaCo) înfiinţat de Guvern, se arată într-un comunicat transmis de consilierul premierului Boc.
"Astăzi au fost numiţi cei doi co-preşedinţi la conducerea Consiliului, dna Andreea Paul (Vass), din partea mediului public, iniţiatoarea acestui proiect, şi dna Alexandra Gătej, preşedinta Camerei de Comerţ Americane în România, ca reprezentantă a mediului privat", se arată în comunicatul consilierului de stat Andreea Paul-Vass.
De asemenea, urmează să se stabilească, pentru fiecare domeniu, câte doi raportori, delegaţi ai mediului privat, respectiv public, responsabili de centralizarea informaţiilor şi de organizarea fiecărei secţiuni a viitoarei Strategii Naţionale de Competitivitate, pe care trebuie să o elaboreze CoNaCo până la finalul acestui an.
"Caracterul pragmatic al participanţilor şi al instituţiei s-a manifestat chiar de la prima întrevedere: până la următoarea întrunire vor fi transmise şi centralizate toate propunerile de principii care vor sta la baza Strategiei Naţionale de Competitivitate şi va fi trasată structura Strategiei – document programatic al competitivităţii în România", se mai arată în comunicat.
Vineri, la Palatul Victoria, a avut loc prima şedinţă a CoNaCo, structură constituită printr-un memorandum adoptat miercuri de Guvern.
La şedinţă au participat" peste 60 de reprezentanţi ai elitelor mediului academic, privat şi public", menţionează co-preşedintele CoNaCo Andreea Paul-Vass.
"Efortul comun şi voluntar al acestui forum trilateral are la bază ambiţia recuperării decalajului de competitivitate a României faţă de restul ţărilor europene. Fără competitivitate nu se poate vorbi de o politică de bunăstare şi de eficienţă pe termen lung. (…) Experienţa ne-a arătat că o politică pro-competitivitate este o politică inteligentă. De aceea, obiectivul major al CoNaCo este elaborarea Strategiei Naţionale de Competitivitate a României 2012-2020 până la sfârşitul acestui an", se precizează în comunicatul transmis de consilierul de stat.
Alexandra Gătej a ocupat anterior şi funcţia de consilier prezidenţial însă a demisionat pe 31 decembrie 2010, după ce presa a făcut publică o adeverinţă de necolaborare cu fosta Securitate eliberată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) pe numele ei.
În preambulul documentului CNSAS a precizat că Gătej a fost racolată ca informator de Securitate în anul 1989, dar nu s-au găsit note informative pe care aceasta să le fi oferit organelor represive.
"Decizia foarte clară a CNAS de necolaborare a mea cu Securitatea a generat un mod de abordare publică speculativ şi denigrator care a adus importante prejudicii atât mie, cât şi familiei mele. În contextul recentelor atacuri nejustificate la adresa mea, am decis să părăsesc funcţia pe care o deţin", spunea Gătej, într-un comunicat. "Ca român, a fost o onoare să lucrez pentru Preşedintele ţării mele. Am făcut acest lucru cu deplină integritate şi profesionalism’, preciza ea în decembrie 2010.
Sursa: Agerpres