În primele două contracte al căror beneficiar este Ministerul Educației, Asociația pentru Implementarea Democrației a avut parteneri: Academia de Poliție și UEFSCDI. Al treilea contract este gestionat exclusiv de Asociația lui Cumpănașu.
Pentru 4,08 milioane de lei, Asociația pentru Implementarea Democrației se angajează să realizeze un „Sistem de management al calității pentru Ministerul Educației Naționale și structuri subordonate”.
Alexandru Cumpănașu a devenit un personaj extrem de controversat. După ce a pozat în apărătorul intereselor familiei Luizei Melencu, una dintre victimele lui Gheorghe Dincă din Caracal, Cumpănașu l-a acuzat pe bunicul fetei că și-ar fi abuzat nepoata.
Este al treilea proiect cu Ministerul Educației
Descrierea proiectului de 4 milioane de lei pentru Ministerul Educației nu depășește o pagină. Iar „rezultatele așteptate” sunt vagi, de anvergură modestă: se organizează conferințe, se fac analize comparative cu date care pot fi luate de pe Internet, angajații din minister sunt duși la cursuri despre care nu știm cu ce îi ajută. Prețul – aproape un milion de euro.
Potrivit documentelor, Ministerul Educației a fost de acord să plătească acești bani (o parte din fonduri europene) pentru: „o analiză a bunelor practici la nivel european în ceea ce privește sistemele și instrumentele de management al calității în educație, o conferință de bune practici în implementarea sistemului de management al calității-CAF, un ghid de bune practici în implementarea sistemului de management al calității-CAF, 10 sesiuni de formare organizate cu 200 de persoane din MEN”.
Alexandru Cumpănașu a declarat că proiectul este întârziat din vina Ministerului Educației și că s-a făcut, în doi ani, o singură rambursare finaciară.
„Un sistem de management al calității presupune reguli interne, proceduri operaționale care sunt foarte necesare în Ministerul Educației unde domneșțe haosul atunci când e vorba de a căuta un document, spre exemplu.
Am livrat o serie de proceduri privind managementul calității și al transparenței, am livrat o serie de analize comparative”, a spus Cumpănașu susținând că nu deține toate elementele proiectului în detaliu, relatează Newsweek.ro
Alte două contracte, încheiate în ultimii trei ani
În ultimii trei ani, Asociația pentru Implementarea Democrației a mai încheiat alte 2 contracte cu Ministerul Educației.
Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza (APAIC) și Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) au câștigat un proiect care urmărește „creșterea capacității instituționale a MEC de aplicare a normelor, mecanismelor și procedurilor în materie de etică, integritate și anticorupție la nivelul activității sale manageriale și administrative.”
Valoarea proiectului a fost de 4,8 milioane de lei. Durata a fost de 18 luni, iar contractul a fost semnat în 28 martie 2019. Buget alocat: 4.892.870,30 lei, din care: 4 milioane bani europeni, iar restul de 800 de mii sunt finanțare din bugetul Ministerului Educației. Beneficiarul proiectului este tot Ministerul Educației.
Într-o discuție avută cu Newsweek România, Alexandru Cumpănașu spune că Ministerul Educației nu i-a rambursat niciun leu din proiect. Cumpănașu urmează să îi facă plângere la DNA lui Sorin Cîmpeanu, ministru actual al Educației.
Alexandru Cumpănașu mai este implicat într-un alt proiect pe care îl derulează prin Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) pentru Ministerul Educației. Partenerul lui Cumpănașu este Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Valoarea proiectului este de 2.735.642 lei, din care 1.502.133.84 lei buget MEC.
Proiectul se numește „Noi perspective în educație” și urmărește „Optimizarea și creșterea calității serviciilor oferite de administrația publică din domeniul educației, prin crearea unui cadru normativ predictibil și stabil și prin dezvoltarea unei politici publice bazată pe orientările strategice în învățământul preuniversitar și universitar la orizontul 2030”.
Președintele Iohannis are un proiect similar numit „România educată”.