Alexandru Muraru, deputat PNL, a explicat vineri, în cadrul unei declarații la Parlament, cum partidul său a acceptat că formațiunea politică cu cel mai mare număr de voturi și mandate are dreptul să nominalizeze prim-ministrul. Acesta a subliniat că, în cadrul negocierilor, nu au fost discutate încă numele candidaților, dar a vorbit despre Crin Antonescu ca posibil candidat pentru funcția de președinte al României.
Negocierile dintre PNL, PSD, UDMR trebuie să continue
Deputatul PNL a declarat că preocuparea principală a fost formarea unei coaliții guvernamentale. Acesta a menționat că au avut loc discuții preliminare și întâlniri pentru a stabili un calendar pentru negocieri, dar și despre măsurile economice care urmează să fie adoptate.
„Preocuparea numărul unu este aceea de a forma această coaliţie şi au fost tatonări, au fost discuţii. (..) Noi am avut o şedinţă, ieri, în care s-a vorbit despre chestiunile economice, despre un posibil calendar al acestor negocieri şi de urgenţa învestirii Guvernului până la 31 ianuarie”, a afirmat Muraru.
PNL acceptă nominalizarea premierului
În cadrul discuțiilor recente, Alexandru Muraru a menționat că nu s-au purtat discuții despre nume în interiorul coaliției, iar scopul principal este formarea unei guvernări stabile.
”Preocuparea numărul unu este aceea de a forma această coaliţie”, a declarat el. A fost abordat și calendarul negocierilor și urgența învestirii unui guvern până la sfârșitul lunii ianuarie.
Referitor la retragerea neașteptată a lui Marcel Ciolacu din negocierile pentru formarea guvernului, Muraru a recunoscut că anunțul a fost surprinzător.
”Înţeleg că nici colegii care erau în echipele de negociere n-au ştiut de acest anunţ, nici cei din teritoriu. Mă refer la colegii social-democraţi, primari, preşedinţii de organizaţii, şi cred că această tensiune este pe cale să scadă şi astăzi să fie reluată negocierile”, a spus deputatul PNL.
PNL, factor de echilibru în negocieri
Alexandru Muraru a reafirmat că PNL a fost un factor echilibrant în discuțiile din coaliție.
”Nici nu ne-am retras, nici nu am pus condiţii”, a menționat el, adăugând că discuțiile s-au concentrat pe programul de guvernare, fără a se pune accent pe atribuirea de funcții.
Muraru a comentat și pe marginea declarațiilor lui Marcel Ciolacu, considerând că unele au fost scoase din context.
”Nu s-a discutat despre persoane şi noi am acceptat acest lucru, că partidul care are cel mai mare număr de voturi şi cel mai mare număr de mandate are acest atribut de a face o nominalizare pentru funcţia de prim-ministru. Nu am discutat despre niciun nume”, a declarat deputatul PNL.
Despre candidatul la funcția de președinte
Întrebat despre posibile candidaturi pentru funcția de președinte din partea coaliției, Muraru a confirmat că Crin Antonescu este o variantă serios luată în calcul.
”Categoric, este un nume foarte important în PNL. Este, probabil, preşedintele care a condus cel mai mult Partidul Naţional Liberal, dacă nu mă înşel, în ultimii 20 de ani şi este cel mai îndrăgit, legitim, fost preşedinte al PNL, activ în această viaţă politică a partidelor”, a spus el despre fostul președinte al partidului.
Reluarea discuțiilor între PNL, PSD și UDMR
Potrivit surselor citate de B1 TV, PSD ar urma să revină la masa negocierilor pentru formarea unui nou guvern. Marcel Ciolacu ar fi depășit supărările anterioare și ar fi redeschis discuțiile cu partenerii de guvernare.
În același timp, liberalii se declară pregătiți să reînceapă dialogul, însă există semne de tensiune în cadrul PNL, unde se discută tot mai mult despre noi posibili candidaturi pentru președinție.
În cadrul taberei liberale, surse politice sugerează existența unor conflicte interne, iar relațiile dintre Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan nu mai sunt la fel de bune ca în trecut.
Totodată, se discută despre nume noi pentru funcția de președinte, inclusiv Crin Antonescu și Emil Hurezeanu, ceea ce probabil va provoca disensiune în partid.
Negocieri sub tensiune
În continuare, PSD, PNL și UDMR vor purta negocieri pentru a ajunge la un acord privind guvernul. Se așteaptă ca învestirea să aibă loc până de Crăciun, iar Guvernul va fi condus cel mai probabil de Marcel Ciolacu, din partea PSD.
Pentru a depăși dificultățile anterioare, Ciolacu ar fi pus condiții pentru a accepta învestirea, inclusiv menținerea sa în funcția de premier.