Liberalul Alexandru Muraru a declarat că Klaus Iohannis n-a cerut niciodată PNL-ului să modifice legea ca să poată candida la Senat. El a spus că ideea aparține colegilor de partid.
Alexandru Muraru: Președintele Klaus Iohannis nu a cerut schimbarea legii ca să candideze
Vicepreședintele PNL, Alexandru Muraru, a afirmat luni seară, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN, că președintele Klaus Iohannis „nu a solicitat în niciun moment PNL să modifice vreo lege pentru a putea candida” la Senat.
El a explicat că discuția a apărut dintr-o idee a colegilor din PNL, menționând că, deși s-a discutat posibilitatea unei candidaturi a președintelui, nu se știe dacă acesta ar dori să candideze pe listele PNL, chiar dacă ar exista un cadru legal.
Muraru a subliniat că președintele Iohannis nu a cerut niciodată o modificare legislativă din partea PNL și a evidențiat lipsa unui consens pe acest subiect. De asemenea, el a menționat că nu s-a realizat nicio schimbare legislativă până în acest moment, iar discuția a devenit destul de intensă, deși este vorba doar despre un amendament în Parlament. Muraru a indicat că PSD a exprimat o opinie legată de oportunitatea politică a situației, iar acum rămâne de văzut care vor fi pașii următori pentru PNL.
PNL a interpelat BEC
El a adăugat că, conform Consiliului Legislativ, nu este necesară modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului. PNL a adresat o interpelare Biroului Electoral Central, așteptând cu interes răspunsul acestuia.
„Președintele Iohannis n-a cerut nicio clipă PNL să modifice vreun act normativ ca domnia sa să poată candida.
Această discuție a pornit dintr-o idee între colegii din PNL de a face posibilă o candidatură a președintelui. Atenție, nu există acest consens în acest moment. Președintele Iohannis nu a spus PNL „vreau să am o lege ca să pot candida” și nici nu știu în momentul de față dacă ar exista cadrul legal dacă președintele va candida pe listele PNL.
În al doilea rând, nu s-a modificat deocamdată nicio lege. Toată discuția am văzut că a luat o tentă foarte radicală când, de fapt, e vorba de un amendament care a fost depus în Parlamentul României. Dacă PSD s-a pronunțat și am văzut că azi s-a pronunțat pe o chestiune nu de legalitate, ci de oportunitate politică, atunci sigur o să vedem care sunt în continuare variantele PNL.
Dacă această instituție, Consiliul Legislativ, a spus că nu este nevoie de a opera o modificare legislativă la Legea nr. 208/2015 privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului, sigur că, așa cum spune domnul Mihai Gâdea, PNL a făcut o interpelare către Biroul Electoral Central. Și o să vedem ce decizie va avea”, a spus Alexandru Muraru în direct la Antena 3 CNN.
PSD se opune
În altă ordine de idei, PSD este împotriva inițiativei legislative depuse de PNL, care ar facilita candidatura lui Klaus Iohannis pentru un mandat de senator, fără a fi necesar să își dea demisia din funcția de președinte al României. În cadrul unei ședințe de partid, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că nu va susține această lege și că va recomanda colegilor din partid să voteze împotriva ei. Ciolacu a subliniat că PSD nu dorește să contribuie la adoptarea unei legi cu dedicație pentru o singură persoană, considerând că acest proiect contravine principiilor unei legislații echitabile și generale.
Săptămâna trecută, PNL a depus un proiect de lege care urmărește să-i permită lui Klaus Iohannis să candideze pentru funcția de senator fără a renunța la mandatul său prezidențial înainte de termen. Partidul Liberal a cerut dezbaterea acestui proiect în procedură de urgență, sperând că astfel va crea o cale legală pentru Iohannis să intre în politică parlamentară imediat după ce își încheie mandatul prezidențial, posibil pe listele PNL, dar fără constrângerile impuse de legea actuală.