Alexandru Nazare, despre pensii și impozitul progresiv: Marcel Ciolacu continuă să improvizeze

Alexandru Nazare

SURSA FOTO: Facebook

Deputatul PNL Alexandru Nazare l-a criticat pe premierul Marcel Ciolacu pentru lipsa soluțiilor la problemele legate de pensii și de impozitul progresiv, acuzându-l că improvizează.

Alexandru Nazare îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu că improvizează

Alexandru Nazare a subliniat că, în ciuda promisiunilor repetate de a solicita „o simulare” din partea ministrului Finanțelor, această acțiune nu va rezolva criza pensiilor.

„Premierul Marcel Ciolacu continuă să improvizeze în lipsa unei soluții pregătite pentru situația pensiilor. La ultima declarație de presă, a repetat de trei ori că va cere “o simulare” de la ministrul finanțelor, dar, indiferent de câte ori o va spune, acest lucru nu rezolvă problema. Nici nu o mută în curtea finanțelor”, a scris el pe Facebook.

Potrivit deputatului PNL, „ministrul Finanțelor nu este responsabil pentru astfel de simulări; singurul minister abilitat să facă acest lucru este Ministerul Muncii, condus de colega de partid a premierului”.

„Au petrecut ore bune la congresul de sâmbătă. Nu puteau discuta un răspuns articulat acolo? Nu, ca erau ocupați să atace PNL. Aceste simulări trebuiau deja realizate de la realizarea bugetului pe anul în curs, nu acum, când problema a devenit critică”, a scris acesta.

Alexandru Nazare a adăugat că indiferent de câte întâlniri ar organiza premierul cu patronatele și reprezentanții mediului de afaceri, precum Concordia, aceștia nu vor fi convinși că impozitul progresiv reprezintă soluția salvatoare pentru România.

„Capitalul autohton știe bine că impozitul progresiv va afecta direct locurile de muncă, investițiile și veniturile celor care susțin statul român prin taxe și impozite. Nu antreprenorii trebuie sa deconteze nevoia de venituri suplimentare la bugetul se stat!”, a conchis el.

Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Finanțelor o simulare

Luni, 26 august, premierul Marcel Ciolacu a declarat că i-a solicitat ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, să efectueze o simulare pentru a determina exact câte persoane cu pensii ce depășesc 2.000 de lei, după recalculare, vor fi supuse impozitării, astfel încât să se asigure că oamenii nu vor pierde bani.

De asemenea, șeful Executivului a fost întrebat dacă în cadrul ședinței PSD s-a discutat și despre situația pensiilor.

„Nicio pensie nu scade. Haideţi să vedem exact unde sunt imperfecţiunile legii. Asta am dat. Până atunci se va trimite pe fiecare categorie socio-profesională o scrisoare din partea Ministerului Muncii, se lucrează la ea şi pe urmă vedem ce trebuie să modificăm. Dar, suntem într-o zonă din punctul meu de vedere, relaxată pentru că nimeni nu a pierdut”, a spus acesta.

Ciolacu a abordat și problema persoanelor care au pensii ce depășesc 2.000 de lei, având în vedere că aceste pensii vor fi supuse impozitării.

„O să discutăm acest lucru. I-am cerut ministrului Finanţelor să-mi facă o simulare, ca să vedem exact câte persoane intră în această zonă, astfel încât să nu piardă oamenii în loc să câştige. (…) O să vină ministrul Finanţelor cu o simulare pe aceste praguri. (…) Cu întreaga analiză o să vină ministrul Finanţelor astfel încât nimeni să nu piardă niciun ban, nici prin impozitare, nici prin renunţarea la voucher”, a adăugat liderul PSD.

700.000 de pensii au valori mai mici decât înainte de recalculare

Declarația premierului a venit după ce Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că, dintr-un total de peste 4 milioane de decizii de pensie emise, mai mult de 700.000 au valori mai mici decât cele din deciziile aflate încă în vigoare. Prin urmare, în cazul în care recalcularea pensiei rezultă într-o valoare mai mică decât pensia actuală, pensionarii vor continua să primească suma în plată.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a recunoscut la televiziune că există două categorii de pensionari ale căror pensii nu vor crește deloc. Este vorba despre 700.000 de pensionari care vor rămâne cu pensii nemodificate. Aceștia au beneficiat până acum de pensii mai mari decât alți pensionari cu contribuții similare. Unii au avut perioade de contributivitate foarte scurte, iar alții au obținut beneficii mai mari decât cele corespunzătoare contribuțiilor efectuate, conform legislației anterioare.