A fost înregistrată o scădere a deficitului bugetar pentru primul trimestru al acestui an, conform informațiilor transmise de ministrul Finanţelor Publice. Alexandru Nazare subliniază că, raportat la anul trecut, rezultatul este bun chiar dacă suntem în pandemie.
Alexandru Nazare vine cu vești bune pentru români
Ministrul Finanţelor Publice a declarat luni, 5 aprilie, că o parte a împrumuturilor contractate de Guvern anul trecut a fost folosită pentru refinanţări ale unor credite mai vechi.
„Haideţi să vedem ce comparăm, totuşi! Luna ianuarie şi februarie anul trecut totuşi nu au fost luni de pandemie. Aceste luni anul ăsta sunt luni de pandemie, sunt luni cu cheltuieli suplimentare de toate tipurile, nu numai medicale, pentru că anul trecut au fost şi creşteri de salarii, au fost şi creşteri de pensii care nu au fost reflectate în primele două uni ale anului, dar sunt reflectate în primele două luni ale anului acesta.
Şi vestea bună pe care vreau să v-o dau este că o să vedeţi datele consolidate din martie, care arată foarte bine, adică deficitul pe trimestrul unu 2021 raportat la deficitul pe 2020 scade cu 0,4%. E o scădere de deficit balansată de rezultatele de colectare din martie. Ca atare, per total, o să vedeţi un rezultat bun raportat la anul trecut, deşi suntem în pandemie”, a explicat Nazare la Antena 3.
Împrumuturile care au fost contractate de statul român acoperă deficitul
De asemenea, acesta subliniat și că împrumuturile care au fost contractate de statul român acoperă deficitul, dar refinanţează şi împrumuturi mai vechi, luate cu ani în urmă.
„Acel deficit e acoperit prin împrumuturi pentru că nu există altă soluţie de acoperit. Ne-am împrumutat să stingem şi datorii din trecut. Cel puţin o treime din tot împrumutul din 2020 a fost refinanţare din împrumutul din trecut, pentru că tot timpul ai de refinanţat împrumuturi care au fost efectuate în cursul anilor, vorbesc aici inclusiv împrumuturi luate în 2014, 2015”, a completat Alexandru Nazare, înainte de a transmite că nu există altă soluție înafară de credite, în situația în care există deficit bugetar.
„Ar trebui să vă puneţi şi o altă întrebare: de ce în cursul acestor ani, 2016, 17, 18 ani cu creştere economică, de ce nu a scăzut şi mai mult datoria publică, pentru că noi am avut, totuşi, nişte creşteri economice în acei ani”, a conchis acesta.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea