Spitalele COVID din România primesc medicamentele necesare pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus!
O nouă tranşă de medicamente pentru lupta anti-COVID
Potrivit unei informări venite de la Ministerul Sănătăţii, luni seara, ministrul Alexandru Rafila a aprobat astăzi, 7 februarie 2022, distribuția unei noi tranșe de medicamente pentru tratamentul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 care cuprinde 1.500 flacoane de 400 mg Tocilizumab și peste 48.600 doze de KINERET.
Aceste medicamente vor ajunge în aproximativ 300 de unități sanitare care tratează pacienți cu COVID-19, cu forme medii și grave de boală.
Cele 50.000 de cutii de Molnupiravir achiziționate de către Ministerul Sănătății au fost distribuite în peste 200 de centre de evaluare și spitale care tratează pacienți cu COVID-19.
Molnupiravir este primul medicament specific anti-COVID-19 aprobat pentru persoanele cu risc de a dezvolta o formă severă de COVID-19.
Medicul Adrian Marinescu despre beneficiile Molnupiravir
Reamintim că, săptămâna trecută, medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală, oferea detalii despre medicamentul Molnupiravir, de compania farmaceutica Merck.
„Pacientul vulnerabil ar trebui să aibă o probabilitate mică de a ajunge la Terapie Intensivă, acesta este obiectivul principal.
Tratamentul va fi administrat prin intermediul centrelor de evaluare, în general vorbind. La centrul de evaluare de la Matei Balş, în urma evaluării pentru pacientul confirmat, la cei care au factori de risc, şi aici vorbim despre vârsta de peste 60 de ani, cei care au boli cronice, vor primi tratamentul în primele 5 zile de la debutul bolii, foarte important, pentru a fi într-adevăr eficient, în ideea de a reduce cât de mult riscul de a dezvota complicaţii.
Practic, pacientul vulnerabil, în momentul în care primeşte tratament antiviral ar trebui să aibă o probabilitate mică de a ajunge la terapie intensivă, de fapt obiectivul principal.
Administrarea trebuie să se facă în primele 5 zile, vorbim despre formele uşoare şi formele medii, de pacientul simptomatic, dar care nu are nevoie de oxigen, foarte important.
El asigură prevenţia secundară, deci pacientul este confirmat, şi când spun prevenţie secundară mă refer la faptul că nu va dezvolta o formă severă, cu necesar de oxigen şi să ajungă în final la terapie intensivă. El are un rol de a preveni apariţia complicaţiilor. (…)
Orice medicament poate să vină şi cu reacţii adverse, aici lucrurile trebuie să fie extrem de clare nu numai în ceea ce priveşte Molnupiravirul, în momentul în care un pacient este evaluat şi se stabileşte că el nu are nevoie să fie internat, în mod clar când primeşte tratamentul şi ajunge să rămână la domiciliu, clar el va fi monitorizat de către medicul de familie. Va fi urmărit pentru perioada de timp în care îşi ia acel tratament”, a declarat medicul, potrivit News.ro.