Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, trage un semnal de alarmă. Acesta a vorbit despre evoluția pandemiei de coronavirus, precizând că valul patru al putea face ravagii în următoarele luni în întreaga țară.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a fost întrebat la Antena 3 cât de periculos ar putea fi valul patru dar și cum va arăta bilanțul. În acest context, profesorul susține că estimările legate de cele 4.000 de infectări zilnice la finalul lunii septembrie se vor adeveri.
El a mai subliniat faptul că există o discrepanță între prognoza din Franța și cea din România, în contextul în care țara noastră are doar jumătate din populație vaccinată, pe când altele țări au depăit și pragul de 50%.
„Prognozele Centrului European de Control referitoare la România arată trei chestiuni. Unu că va exista în continuare o creștere accelerată. Acea estimare de 4000 sau peste 4000 de cazuri înregistrate zilnic la sfârșitul lunii septembrie se pare că este confirmată deja de centrul European de Control al Bolilor.
Am observat acolo o discrepanță față de situația din Franța, de exemplu, procentual la numărul de cazuri înregistrate, numărul de spitalizări și numărul prognozat pentru România este mai mare. De ce?
Este foarte simplu pentru că noi avem doar jumătate din populația vaccinată în aceste țări. Noi avem undeva la 30% în timp ce alte ţări au 60%, chiar mai mult dacă discutăm de Marea Britanie, ori lucrul acesta în mod evident este preocupant”, a spus Rafila, la Antena 3.
Ministerul Sănătății trebuie să găsească un echilibru
Profesorul Rafila susține că o mare problemă în România o reprezintă capacitate de testare, dar și cea de spitalizare în cazul pacienților infectați cu noul coronavirus.
Potrivit acestuia, Ministerul Sănătății are un rol important și trebuie să găsească un echilibru între evoluția pandemiei și capacitatea spitalelor.
„Mai este o problemă legată de această capacitate de tratare şi spitalizare a pacienților COVID care în momentul de față este redusă. Adică, cu excepția spitalelor de boli infecțioase sau de pneumologie cealaltă spitale nu primesc pacienți infectați, cumva fenomenul invers.
Ori acest lucru trebuie cumva echilibrat și principalul rol al ministerului Sănătății este să găsească acest echilibru optim între evoluția pandemiei și capacitatea de acordare a asistenței medicale, dar Ministerul Sănătății mai are o datorie, din păcate, mai veche. Apoi reducerea transmiterii pe de-o parte şi încurajarea campaniei de vaccinare pe de altă parte”, a mai spus Rafila.
În același timp, el consideră că populaţia s-a demobilizat ca urmare a confuziei induse de Guvern care acum câteva luni a anunţat oficial că pandemia a fost învinsă şi succesul campaniei de vaccinare.
„Ori, noi am avut acum trei luni de zile acele declarații sforăitoare în care s-a spus că pandemia a fost învinsă, campania de vaccinare a fost un mare succes. Lumea s-a demobilizat. Au zis că dacă totul este aşa bine de ce să ne mai vaccinăm. Ori lucrurile astea spuse de la cel mai înalt nivel al acestei țări creează în mod evident confuzie și s-a ajuns la situația în care ne găsim astăzi”, a maia dăugat Alexandru Rafila.