De la începutul anului 2023, experți în domeniul oncologiei, profesori universitari și medici cu experiență, lucrează la adaptarea și corectarea actualului Planul Național de Combatere a Cancerului (PNCC), iar procesul este unul extrem de laborios.

Potrivit lui Alexandru Rafila, normele care să răspundă nevoilor pacienților din România ”trebuie să țină cont de serviciile medicale existente, de resursele umane disponibile, dar și de posibilitățile de finanțare ale sistemului medical”. De asemenea, aceste norme trebuie să fie în concordanță cu Planul European de Cancer, mai precizează ministrul Sănătății.

Forma actuală a PNCC, revizuită de către experți

Alexandru Rafila atrage însă atenția că forma actuală a PNCC a fost redactată de ”neprofesioniști”, iar cei care lucrează acum la revizuire și la redactarea normelor au fost puși în fața unei misiuni aproape ”imposibile”. Cu toate acestea, ”sunt și două lucruri pozitive” în ceea ce privește PNCC, a spus el, numai că o ”oportunitate extraordinară” a fost ratată de ”neprofesioniști”.

În prezent, textul PNCC este revizuit de către specialiști, pentru a întruni criteriile unui instrument de planificare, care să poată fi utilizat în monitorizarea implementării, evaluarea impactului măsurilor și care să permită corecţiile necesare acolo unde se constată deficienţe.

”Am făcut o comisie de specialiști încă din luna decembrie a anului trecut și am trecut la analiza PNCC, ca să facem normele. În timpul analizei am observat că există niște chestii acolo care, pur și simplu, nu au niciun sens. Vă dau un exemplu: Prevenția cancerului prin înființarea unor departamente de sănătate publică la toate spitalele din România. Un nonsens.

Există foarte multe pasaje care sunt făcut cu Google Translate și nici măcar nu sunt în limba română, se vorbște despre kit-uri de testare sau pentru detecția cancerului. Ministerul Sănătății nu se ocupă cu așa ceva, nu are astfel de atribuții. Și mai sunt multe astfel de exemple.”, a declarat Alexandru Rafila pentru Gândul.

Obiecțiile Ministerului Sănătății cu privire la textul PNCC, respinse de către Senat

Acesta a spus, de asemenea, că Ministerul Sănătății a transmis obiecții referitoare la forma actuală a PNCC, însă au fost respinse, în bloc, la Senat. Potrivit lui Alexandru Rafila, nu au fost incluse toate tipurile de cancer, ceea ce este inadmisibil, întrucât ”un program național de cancer trebuie făcut pentru toți pacienții de cancer, nu doar pentru unii”. Mai mult, specialiștilor nici nu li s-a cerut părerea.

”Noi, la Ministerul Sănătății, am avut niște obiecții, mai ales că Ministerul Sănătății nu a fost implicat, în niciun fel, în redactarea acestui plan. Nu ni s-a cerut lucrul acesta. Specialiștii spun că – deși au participat la ședințe – nu li s-a cerut punctul de vedere și nu au contribuit cu nimic la realizarea acestui material. Când a venit varianta de la Senat, am avut foarte multe obiecții. Au fost respinse în bloc, nici măcar nu au fost discutate. L-am invitat pe domnul Achimaș la minister, a spus că vine, nu a venit pentru a discuta, iar la Camera Deputaților a trecut ca atare.

Eu am fost pus în situația să fac norme, fiind vorba despre aproximativ 80 de norme, 80 de acte normative, trebuia – aproape în fiecare zi – să avem un act normativ, ceea ce este imposibil.

Mai mult, în acest Plan Național erau tipuri de cancere care nu erau incluse. Eu cred că faci un program național de cancer pentru toți pacienții de cancer, nu faci doar pentru unii. Acolo erau precizate niște tipuri de cancere frecvente, dar altele lipseau, de exemplu melanomul malign, cancerul gastric… Specialiștii, după ce au analizat, au spus că nu pot fi făcute norme în felul acesta, planul trebuie regândit și sunt făcute normele. Noi avem deja un draft care va fi pus în dezbatere… Și am invitat pe toată lumea la masă, cum se spune, n-a fost nimic agresiv”, a spus ministru Sănătății.