Alexandru Rafila a răbufnit. Acesta lansează un atac dur la adresa șefuluI DSU, în contextul în care Raed Arafat a decis să limiteze serviciile de sănătate în cazul anumitor pacienți. Ce spune parlamentarul PSD?
În cadrul unei dezbateri organizată de Salvaţi Copiii România, Alexandru Rafila a vorbit despre amânarea unor proceduri medicale timp de 30 de zile, pe care șeful DSU, Raed Arafat a decis-o.
Deputatul PSD susține că această deecizie poate să ducă la agravări ale patologiilor, subliniind că reprezintă o urgenţă la fel de mare ca şi tratarea infecţiilor cu noul coronavirus asigurarea serviciilor pentru alte probleme de sănătate.
Totodată, Rafila a subliniat faptul că înțelege că pentru Raed Arafat, șef al DSU, pandemia este o prioritate, însă asigurarea serviciilor medicale pentru alte patologii este și ea importantă.
Acesta a mai menționat că pacienții adulți, dar și copiii nu pot să fie privați o lună de zile de acccesul la sănătate, iar această decizie trebuie modificată.
„Până la urmă şi la spitalele de pediatrie este aceeaşi problemă precum la cele de adulţi pentru copiii care au alte patologii, adică această idee pe care o avem noi că trebuie să ne referim în perioada asta exclusiv la cazurile de infecţie cu noul coronavirus şi restul activităţilor medicale să le neglijăm, să le amânăm şi aşa mai departe este profund greşită şi este contrară intereselor apărării sănătăţii copiilor sau adulţilor. Din cauza asta, încercăm acest demers să discutăm cu ei.
Înţeleg că domnul doctor Raed Arafat lucrează la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi dânsul consideră urgenţă (…) pandemia. Or, eu cred că este o urgenţă cel puţin la fel de mare şi asigurarea serviciilor de sănătate pentru alte patologii. (…) Ordinul acesta care a fost generat de DSU şi ulterior avizat de ministrul Sănătăţii pune exact aceeaşi problemă. Nu se poate să privezi 30 de zile şi poate şi mai mult, dacă se va prelungi, de accesul la servicii de sănătate alte categorii de pacienţii şi, în special, copiii”, a explicat Alexandru Rafila.
Supramortalitate inexplicabilă în România
În același timp, Rafila a mai tras și un semnal de alarmă referitor la „o supramortalitate absolut inexplicabilă”, care a fost înregistrată. Mai exact, acesta susține că în 2020, zeci de mii de oameni au murit pentru că nu aveau acces la servicii de sănătate, iar acest lucru nu trebuie să se întâmple și acum.
„Este o problemă foarte serioasă şi, chiar dacă domnul doctor Arafat spunea că medicul hotărăşte, este, în mod evident, o limitare şi lucrul acesta se întâmplă în viaţa reală. Teoretic dânsul poate are dreptate, dar practic nu are dreptate, pentru că, pur şi simplu, mulţi pacienţi cu alte patologii adulţi sau copii nu sunt primiţi în spitale şi trebuie găsită o soluţie pentru ei în perioada următoare. Eu aşa cred. Amânarea unor proceduri timp de 30 de zile poate să ducă la agravări ale patologiei de bază.
Anul trecut, am asistat la o supramortalitate absolut inexplicabilă prin altceva decât prin lipsa de acces la servicii de sănătate pe 20.000 de persoane în ultimele trei luni din anul 2020. Lucrul acesta nu trebuie să se mai întâmple. Noi discutăm de morţii de COVID care se înregistrează zilnic, dar nu discutăm, decât eventual la sfârşitul anului sau nici măcar atunci, de morţii datorită altor patologii care nu au acces la servicii medicale. Şi unii şi alţii au dreptul la servicii medicale”, a evidenţiat medicul.
În ceea ce privește legătura dintre redeschiderea școlilor și a valului de infectări cu noul coronavirus, profesorul Rafila susține că nu aceasta este problema ci faptul că părinții copiilor nu sunt vaccinați.
Mai exact, el susține că dacă familiile ar fi vaccinate complet, cazurile din școli ar fi mult mai puține, iar situația ar fi diferită.
Rafila face apel la vaccinare
„Problema infecţiilor pediatrice este generată nu de deschiderea şcolilor, ci de faptul că părinţii acestor copii nu sunt vaccinaţi. Aceasta este realitatea, pentru că dacă toate familiile ar fi vaccinate atunci şi cazurile în şcoli ar fi extrem de puţine. Am văzut un sondaj făcut ieri sau alaltăieri.
70% dintre părinţi doresc funcţionarea şcolilor în regim faţă în faţă în condiţiile în care 54% sau 56% dintre ei nu sunt vaccinaţi. Adică sunt nişte asocieri ilogice până la urmă, care pun în pericol copiii, pe de o parte, şi sistemul de sănătate, pe de altă parte”, a susţinut Alexandru Rafila.
Rafila a mai adăugat că anul trecut școlile s-au închis destul de repede și erau foarte puține cazuri, însă acest an situația este altfel. El a amintit de riscurile la care sunt supuși copiii dacă școlile se vor închide iar.
În acest context, Rafila le-a recomandat părinților să își vaccineze copiii și să se vaccineze și ei pentru a-i proteja.
„Închiderea şcolilor s-a făcut cu o uşurinţă extrem de mare în România anul trecut. Aveam foarte puţine cazuri şi şcolile au fost închise încă din prima fază a pandemiei, nu era niciun fel de justificare pentru acest lucru şi dacă, probabil, anul trecut am fi avut şcolile majoritatea timpului deschise o închidere temporară în această perioadă nu ar fi fost o problemă. O închidere de scurtă durată.
Noi acum ne confruntăm, de fapt, cu efectele unor decizii foarte proaste de anul trecut, care se răzbună în acest an şi discutăm despre riscurile majore la care sunt supuşi copiii dacă se închid şcolile şi nu mă refer din punct de vedere al infecţiei cu noul coronavirus. Cel mai bun mesaj pentru părinţi este să îşi vaccineze copiii ca să poată să le protejeze sănătatea nu numai din punctul de vedere al infecţiei cu noul coronavirus”, a transmis parlamentarul PSD.