Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit despre riscul consumului de alimente care conțin Aspartam, o substanță despre care se spune că ar avea efecte cancerigene.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a subliniat că un consum moderat de produse care conţin Aspartam nu este nociv. Potrivit lui, „nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici”.
Alexandru Rafilă nu recomandă băturile ce conțin zahăr
Cu toate acestea, Alexandru Rafila a spus că nu recomandă nimănui consumul de băuturi cu conţinut ridicat de zahăr sau îndulcitori.
„În general sunt foarte multe substanţe care sunt utilizate şi în industria alimentară e un îndulcitor care e foarte larg utilizat, le găsiţi inclusiv ca microcomprimate pe care le puteţi utiliza dumneavoastră, acasă, ca să îndulciţi o cafea sau un ceai.
Dar aceste produse sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi extrem de mari. La un consum obişnuit de astfel de… bei jumătate de litru pe zi, sau maxim un litru, nu sunt probleme.”, a spus. Alexandru Rafila.
Riscul consumului de Aspartam
De asemenea, Alexandru Rafila a mai precizat că oamenii care consumă mult ceai sau multă cafea în care pun multe comprimate cu Aspartam pot avea probleme digestive precum scaun diareic ori greaţă.
„Orice exces duce la o astfel de situaţie, dar vă daţi seama că nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici. Aşa şi fumatul. Este cancerigen. Multă lume fumează. E o problemă legată de exces care se poate referi la alcool, la Aspartam.
Cantitatea contează şi trebuie să limităm. Oricum eu nu recomand în niciun fel consumul de astfel de băuturi care au conţinut ridicat de zahăr, sau chiar de îndulcitori, nu cred că este o idee bună pentru că mai au şi foarte multe alte substanţe, aditivi… partea naturală a produsului este destul de limitată.”, a mai declarat Alexandru Rafila, sâmbătă, la Prima TV.
Un nou ajutor pentru bolnavii de cancer din România
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, vineri, că setul de norme care va sta la baza aplicării Planului Naţional de Combatere a Cancerului prevede analize gratuite care includ markeri de depistare a cancerului, diferenţiat pe grupe de vârstă şi gen, testarea genetică pentru paturi tipuri de neoplasm, introducerea a 23 de molecule noi pe lista medicamentelor gratuite pentru tratarea cancerului, dezvoltarea pachetelor de servicii de spitalizare de zi pentru diagnosticul cancerului, RMN pentru orice parte a corpului şi consiliere psihologică şi psihoterapie gratuită pentru persoanele bolnave de cancer și familiile lor.
„Consilierea psihologică şi psihoterapia pentru pacienţii oncologici şi pentru aparţinători eu cred că este un lucru foarte important pentru că aflarea veştii că un pacient are cancer afectează foarte serios şi pacientul, şi familia acestuia. Consilierea psihologică pentru foarte muli dintre pacienţi şi familiile lor este necesară.
Pentru accesul la PET-CT, a fost desfiinţară comisia care făcea programarea pacienţilor. În momentul de faţă există 36 de tipuri de formulare care pot fi transmise electronic, pentru 36 de tipuri de localizări care în momentul de faţă sunt introduse deja în SIUI. Lucrăm pentru îmbunătăţirea accesului la PET-CT în continuare”, a explicat, vineri, Alexandru Rafila.