Alexandru Rafila a vorbit luni, 31 ianuarie, despre situația epidemiologică din România și numărul de cazuri la care ne putem aștepta în luna februarie. Astfel, ministrul Sănătății a punctat că cifra contaminărilor ar putea înregistra o scădere.
Alexandru Rafila a transmis o veste mult așteptată! Când o să vedem lumina de la capătul tunelului?
Așadar, ministrul Sănătății a subliniat că „luminița de la capătul tunelului o să o vedem pe 10, 15 februarie”. Mai apoi, spune Alexandru Rafila, o să înceapă a cazurilor de COVID-19.
„Luminița de la capătul tunelului o să o vedem pe 10, 15 februarie, apoi o să înceapă scăderea. Dacă săptămâna această o să avem 40.000 de cazuri, nu cred că vor crește, în vârf, mai mult de 50.000.
Semele date medicilor de familie sunt aoperitoare pentru efectuarea unui test. Dacă cei 3.800 de medici ar face 10 teste pe zi, am avea aproape 40.000 în fiecare zi. Trebuie să înțeleagă că o lună de zile ar trebui să participe la eformul sistemului medical.
Menținerea școlilor deschise este un factor favorizant, însă închiderea lor vine cu consecințe mari, atât pe plan social, cât și economic. Vă închipuiți că am putea închide școlile și am avea un milion de părinți care să stea acasă și să-i supravegheze”, a declarat Alexandru Rafila la România TV.
Alexandru Rafila, apel către medicii de familie
Anterior, ministrul Sănătății a făcut un apel la medicii de familie cu privire la participarea la testarea COVID-19, subliniind că în momentul de față aproximativ 3.800 de cabinete au încheiat contracte de testare.
„Fac un apel din nou către medicii de familie, către organizaţiile profesionale ale medicilor de familie, către Colegiul Medicilor din România să încerce să înţeleagă că este vorba despre o responsabilitate profesională şi de un parteneriat în folosul populaţiei. În momentul de faţă, sunt încheiate circa 3.800 de contracte de testare cu cabinetele medicilor de familie şi cred că dacă ajungem ca fiecare cabinet să testeze în fiecare zi măcar zece persoane care sunt simptomatice sau care au fost contacţi apropiaţi ai persoanelor infectate ar fi un foarte mare câştig”, spune Alexandru Rafila.
Acesta a continuat prin a spune că așteaptă că medicii de familie să participe la ”acest efort”, subliniind că este în folosul cetățenilor.
„Până în momentul de faţă, media este mult mai mică – sunt două teste care se efectuează în medie la cabinetele medicilor de familie. Aşa cum am promis, i-am ajutat împreună cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Este o creştere substanţială. Aşteptăm ca şi dânşii să participe la acest efort pe care personalul medical îl face în folosul cetăţenilor”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila.