Antibiotice Iași a produs deja peste 15 milioane de pastile de iodură de potasiu, din cele 30 de milioane contractate, a declarat marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Potrivit acestuia, autoritățile caută cea mai bună soluție pentru ca aceastea să ajungă la populație.

„Antibiotice Iași a produs deja cred că peste 15 milioane de comprimate din cele peste 30 de milioane care sunt contractate. Știți bine că este o Hotărâre de Guvern care stabilește modul în care se achiziționează aceste pastile de iodură de potasiu.

Când întreaga cantitate va fi produsă, bineînțeles și înainte se pregătește logistic acest aspect, producătorul le va transporta la sediul fiecărui DSP”, a declarat, marți, Alexandru Rafila.

Totodată, ministrul Sănătății a spus că „lucrul complicat va fi ca fiecare familie din România să poată să aibă acces rapid la iodura de potasiu.”

Cum se vor distribui pastilele?

„Ne gândim să vedem care e cea mai bună cale, prin intermediul Prefecturilor și Inspectoratelor pentru Situații de Urgență aceste pastile să ajungă la primării și de acolo, eventual, la medicii de familie sau o să vedem care este cea mai rapidă cale de distribuție ca ele să ajungă la beneficiar”, a spus ministrul Sănătății, potrivit Mediafax.

Acesta a reamintit că aceste pastile nu trebuie luate fără recomandarea specialiștilor.

„Nu e vorba de o medicație care se ia fără recomandare și e bine să limităm administrarea la copii, la tineri, eventual femei gravide, și să nu administrăm decât pe baza protocolului care se regăsește și la nivelul INSP cantități limitate, nu nelimitate pentru că utilizarea excesivă de iod duce la afecțiuni ale tiroidei, care pot să depășească beneficiile”, a precizat Alexandru Rafila.

Riscurile la care ne expunem dacă luăm iod

Preşedintele Societății Române de Endocrinologie, prof. dr. Cătălina Poiană, a explicat la ce riscuri ne expunem dacă luăm iodură de potasiu, atunci când nu este cazul și fără recomandarea unui medic.

„Nu este o idee bună din mai multe motive. Administrarea iodurii de potasiu trebuie făcută doar dacă suntem convinși că a avut loc un accident nuclear şi dacă izotopul care s-a eliberat cu această ocazie este iodul radioactiv.

Cu alte cuvinte, iodura de potasiu se administrează doar pentru a proteja tiroida la o eventuală expunere la ion radioactiv pentru că există riscul, nu certitudinea, ca în timp după o asemenea expunere la iod radioactiv să se dezvolte cancer tiroidian. Dar nu toate categoriile de populaţie sunt la același risc în cazul în care există expunere la iod.

Cu cât individul este mai tânăr cu atât capacitatea tiroidei de a capta iodul este mai mare cu atât riscul de a dezvolta în timp cancer de tiroidă este mai mare.

Atunci când vorbim de protecţie vorbim de o grămadă de alte elemente nu doar administrarea de iodură de potasiu. Este o mare greșeală pentru că practic a-ţi administra iodura de potasiu când nu ai certitudinea acestui lucru este o problemă majoră. Risc crescut au sugarii, copii, femeile gravide, femeile care alăptează, tinerii. Persoanele peste 40 de ani nici măcar nu ar trebui să primescă iodură de potasiu la o condiție obișnuită de expunere”, a spus medicul.