Preşedintele Societăţii Române de microbiologie și reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, vine cu informații despre pandemia de coronavirus, ce a cuprins întreg teritoriul țării. Situația este alarmantă, iar Rafila se așteaptă ca numărul cazurilor confirmate să crească.
Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de microbiologie și reprezentantul României la OMS, a făcut precizări în cadrul Știrilor PRO TV de marți, prezentate de Andreea Esca, despre situația actuală, în contextul pandemiei de coronavirus, dar și despre bărbatul infectat de COVID-19, care s-a întors din Spania, cu avionul.
Întrebat de Andreea Esca ce se va întâmpla cu restul pasagerilor care au fost în avion cu pacientul infectat, Rafila a răspuns:
„Restul pasagerilor, venind dintr-o zonă care are foarte multe cazuri – în Spania se înregistrează peste 10.000 de cazuri – au fost îndrumați să completeze chestionarele și să meargă să se izoleze la domiciliu timp de 14 zile. Dacă în acest timp vor apărea probleme, ei vor apela la 112, care va evalua situația, vor fi testați și, dacă sunt cazuri pozitive, vor fi îndrumați către spitalele de boli infecțioase. Aceasta este procedura care s-ar fi aplicat oricum.
Un lucru important pe care trebuie să îl mai spun. A fost notificat destul de târziu și echipajul acelui avion Ryanair, încât să ia măsuri necesare pentru dezinfecția acestuia”.
Motivele pentru care se întorc românii în țară
Pe de altă parte, Rafila a mai precizat și care sunt motivele pentru care valuri de români se întorc acasă, după ce a izbucnit epidemia.
„Știți care este problema? În primul rând, unul dintre motivele pentru care mulți s-au întors în România este că nu aveau asigurări medicale plătite și s-au hotărât să se întoarcă acasă ca să poată să beneficieze de asistență medicală. Și alte motive sunt legate de un anumit nivel de responsabilitate, el fiind testat pozitiv în Spania și știind că trebuie să se trateze la domiciliu acolo. Datorită numărului mare de cazuri, pentru formele ușoare, tratamentul este la domiciliu. Atunci omul pur și simplu a plecat și i-a pus în pericol pe toți cei care s-a întâlnit. Eu nu știu cum s-a deplasat până la aeroport la Madrid, dar probabil a venit însoțit”, a spus Rafila.
Principalii vinovați pentru răspândirea infecției
Alexandru Rafila a punctat și faptul că genul acesta de persoane, care sunt iresponsabile și nu respectă măsurile de prevenție, sunt cele care ajung să răspândească infecția.
„Exact. Genul acesta de persoane sunt cele care împrăștie infecția. Gândiți-vă că toată situația incredibilă de la Spitalul Gerota. Avem cel puțin 30 de persoane confirmate pozitive prin contactul direct cu acea persoană. Astăzi au mai fost înregistrate multe cazuri la Spitalul Gerota, în rândul personalului medical. Și toate aceste persoane au fost practic infectate pornind de la o singură persoană iresponsabilă. Mie mi se pare absolut incredibil, mai ales că este vorba despre un fost cadru militar”, a mai spus Alexandru Rafila.
23 de medici infectați la Spitalul Gerota
În ceea ce privește numărul medicilor infectați cu noul coronavirus la Spitalul Gerota, Rafila spune că sunt 23, însă doar 3 au simptomatologie.
„Testarea s-a terminat. Din fericire niciun pacient nu a fost infectat, au fost protejați foarte bine acolo. Numărul celor din rândul personalului medical care sunt infectați este important, este vorba despre 22 sau 23 de persoane. Au fost testați în cursul zilei de astăzi și vor fi transferați la Spitalul de Boli infecțioase Victor Babeș. Vestea bună este că din cele 22 sau 23 de persoane, doar 3 au simptomatologie, iar restul au o stare de sănătate bună. Probabil că sunt în perioada de debut a bolii”, susține Rafila.
De asemenea, acesta a precizat și că s-au făcut teste pentru toată lumea: „Nu, cred că s-a făcut pentru toată lumea. Au fost două tranșe de câte aproximativ 60 de teste și la prima tranșă cred că au fost 15 și la a doua 7 sau 8 (pozitive, n.r.)”.
Numărul de îmbolnăviri, în creștere
„Este trendul așteptat în ultima perioadă. Încă reușim să găsim legăturile epidemiologice între persoanele infectate, care ne arată că transmiterea comunitară este încă la început. Nu sunt foarte multe cazuri. Și atunci mai avem puțin timp să ne pregătim, începând cu echipamentele de protecție pentru personaul medical, continuând cu reactivii, pentru că o să trebuiască să ne mărim capacitatea de diagnostic. Din nefericire nu este vorba doar depsre reactivi ci și despre dezvoltarea capacității de laborator, care înseamnă oameni pregătiți, în primul rând și alte măsuri generale”, a mai spus Rafila.
Mesaj către telespectatori
„Situația în România este în continuare complicată și tensionată. Nu avem altceva de făcut decât să ne pregătim și să respectăm fiecare dintre noi indicațiile autorităților. Iar pentru autorități, să intensifice campania de comunicare și de pregătire, în sensul că nu trebuie să așteptăm situații care ar putea să fie periculoasă și care ar putea impune luarea unor măsuri. Să informăm populația, ca oamenii să știe ce măsuri trebuie luate în fiecare fază a acestei boli și atunci se crează încredere și solidaritate și putem să încercăm să lichidăm această epidemie, care probabil că e una dintre cele mai serioase provocări pentru sistemele de sănătate din întreaga lume. E ceva fără precedent în epoca modernă”, a conchis Rafila.