Ministerul Sănătăţii pregăteşte proiecte de peste 200 de milioane de euro pentru digitalizarea spitalelor şi a instituţiilor din subordine prin intermediul PNRR.

În acest sens ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a trimis, miercuri, tuturor spitalelor din România un formular digital pentru evaluarea infrastructurii IT şi a nevoilor în domeniu, în vederea optimizării programelor de digitalizare în concordanţă cu nevoile reale din spitale.

Digitalizarea sănătății prin PNRR

„Proiectele importante din domeniul sănătăţii trebuie realizate în strânsă legătură cu profesioniştii care activează în spitalele din România, pentru identificarea nevoilor reale şi adaptarea ghidurilor şi a metodologiilor de finanţare în funcţie de particularităţile sistemului”, a declarat Ministrul Sănătăţii, potrivit unui comunicat de presă.

Aceste investiţii au ca scop contribuţia directă la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale, o mai bună administrare şi management al serviciilor de sănătate, respectiv înlocuirea, acolo unde este cazul, a infrastructurii IT a spitalelor publice din România, dar şi evoluţia către noile sisteme de date şi infrastructură digitală.

De asemenea, se urmăreşte dezvoltarea unor module informatice noi care să deservească activitatea Ministerului Sănătăţii şi a instituţiilor din subordinea sa.

Astfel, va fi demarat un proces de digitalizare, prin achiziţionarea şi instalarea de echipamente IT, echipamente pentru comunicaţii şi echipamente conexe, licenţe, dezvoltare de aplicaţii informatice aferente, dar şi prin instruirea personalului tehnic la nivel local, a precizat comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Alexandru Rafila, despre dispariția unor medicamente și produse

Pe de altă parte, amintim că Alexandru Rafila a vorbit luni despre lipsa de interes a unor producători sau distribuitori să aducă anumite medicamente şi dispariţia unor produse din România care au mers la „exportul paralel”.

„Politica medicamentului este acea politică care face posibile două lucruri – accesibilitatea medicamentelor, pe de o parte, din punct de vedere al preţului pe care statul sau omul îl plăteşte pentru medicament şi cel de-al doilea lucru, la fel de important, este cel care ţine medicamentele pe piaţă şi trebuie să existe un echilibru care să păstreze medicamentele pe piaţă.

Acest echilibru în cazul multor medicamente care lipsesc nu mai există şi trebuie să reparăm acest lucru din punct de vedere legislativ şi, cu siguranţă, va depăşi nivelul Ministerului Sănătăţii, nivelul de decizie legislativă, fie la nivelul Guvernului, fie la nivelul Parlamentului, încât să putem să asigurăm medicamente pe piaţă”, a menţionat ministrul.