Duminică, Alexandru Rafila a informat că săptămâna viitoare va începe secvențierea pacienților infectați cu Sars-Cov-2 de la secțiile ATI, bolnavii fiind împărțiți în persoane contamine cu Delta și oameni infectați cu Omicron. Momentan, opinia specialiștilor medicali este că multe cazuri grave sunt cauzate de varianta Delta.

„Săptămâna viitoare vom face pentru pacienții de la ATI o secvențiere extinsă să vedem dacă pacienții de la ATI sunt infectați cu Delta sau Omicron. Din ce știm noi din secvențieri, la noi continuă să circule Delta. Opinia noastră e că o bună parte din cazurile grave sunt produse de Delta.”, a explicat acesta.

De altfel, Alexandru Rafila a spus că în valul epidemic actual sunt de 10 ori mai puține decese comparativ cu valul Delta.

„Decesele nu se mai compară cu cele din valul precedent, sunt de zece ori mai puține decese. Vedeți că suntem la o medie de 50 – 60, atunci treceam de 500 de decese în vârful valului pandemic, la 18.000 de cazuri. Acum suntem la 30.000 de cazuri, dar proporția de decese e mult mai mică”, a spus acesta.

Rafila: Sunt de 8 ori mai frecvent cazurile grave și decesele la persoanele nevaccinate

În contextul epidemic actual, ministrul Sănătății sfătuiește oamenii, în special persoanele vârstnice, să se vaccineze împotriva COVID-19 deoarece oamenii nevaccinați au șanse mari să facă o formă gravă a bolii.

„Acum e o altă tulpină virală (Omicron), care are o altă caracteristică (față de Delta) – se transmite mult mai ușor, inclusiv la peroanele vacciante. Sunt țări, precum Portugalia, unde avem 91% populație vacciantă și au mai multe cazuri decât noi la o populație la jumătate.

Trebuie să remarcăm că la noi procentul de internări în spital și de oameni la ATI e semnificativ mai mare decât la ei. Asta justifică vaccinarea. Cam de 8 ori mai frecvent apar cazurile grave și decese la persoanele nevaccinate în comparație cu cele vaccinate. Evident, măcar cei vârsnici și vulnerabili ar trebui să ia în considerare acest aspect.”, a declarat acesta la B1 TV.