Alexandru Rafila, apel către medicii de familie, după deschiderea centrelor de evaluare: Efortul este în folosul cetățeanului
Ministrul Sănătății a făcut din nou un apel la medicii de familie cu privire la participarea la testarea COVID-19, subliniind că în momentul de față aproximativ 3.800 de cabinete au încheiat contracte de testare.
„Fac un apel din nou către medicii de familie, către organizaţiile profesionale ale medicilor de familie, către Colegiul Medicilor din România să încerce să înţeleagă că este vorba despre o responsabilitate profesională şi de un parteneriat în folosul populaţiei. În momentul de faţă, sunt încheiate circa 3.800 de contracte de testare cu cabinetele medicilor de familie şi cred că dacă ajungem ca fiecare cabinet să testeze în fiecare zi măcar zece persoane care sunt simptomatice sau care au fost contacţi apropiaţi ai persoanelor infectate ar fi un foarte mare câştig”, spune Alexandru Rafila.
El a continuat prin a spune că așteaptă că medicii de familie să participe la ”acest efort”, subliniind că este în folosul cetățenilor.
”Până în momentul de faţă, media este mult mai mică – sunt două teste care se efectuează în medie la cabinetele medicilor de familie. Aşa cum am promis, i-am ajutat împreună cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Este o creştere substanţială. Aşteptăm ca şi dânşii să participe la acest efort pe care personalul medical îl face în folosul cetăţenilor”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila.
Centrele ambulatorii vor funcționa mult mai bine cu ajutorul medicilor de familie
Ministrul Sănătății a spus că aceste centre ambulatorii vor funcționa mult mai bine dacă medicii de familie îi vor diagnostica pe pacienți și vor decide ce persoane vor fi trimise în aceste centre.
„Aceste centre ambulatorii de evaluare vor funcţiona mult mai bine dacă medicii de familie pot să diagnosticheze aceşti pacienţi şi ulterior să îi trimită către aceste centre pe cei care au mai mulţi factori de risc, pentru că scopul întregii infrastructuri prespitaliceşti este de a reduce presiunea pe spitale, în scopul tratării cât mai eficiente a pacienţilor”, a explicat el.
Oficialul mai spune că și-ar dori ca un număr mare de pacienți să aibă parte la centrele ambulatorii de evaluare COVID-19.
„Ne dorim să existe acces la aceste centre pentru un număr cât mai mare de persoane care sunt infectate şi care au comorbidităţi. Este extrem de important, pentru că aici pot fi evaluate din punct de vedere biologic, din punct de vedere radiologic şi mai mult decât atât pot primi tratament gratuit antiviral doar cei care au această recomandare având în vedere evoluţia bolii sau posibila evoluţie a bolii ţinând cont de comorbidităţile pe care aceştia le au”, a indicat ministrul Sănătăţii.