Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reacționat dur după atacurile din ultima perioadă la adresa sa. Acesta transmite că sunt puse în operă ca să împiedice funcţionarea şi realizarea PNRR.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a venit cu un răspuns dur în urma criticilor apărute în spaţiul public cu privire la memorandumul pe care Ministerul Sănătăţii l-a încheiat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru suma de peste 21 de milioane de euro cu privire la consultanța în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Alexandru Rafila a reacționat dur după atacurile din ultima perioadă: Puse în operă ca să împiedice funcţionarea şi realizarea PNRR
„Atacurile furibunde din ultima vreme, la care am fost eu supus şi Ministerul Sănătăţii şi cred că, de fapt, şi Guvernul României, au fost, din punctul meu de vedere, puse în operă ca să împiedice funcţionarea şi realizarea acestui program, a PNRR, mai ales că noi am reuşit totuşi, cred eu, o economie substanţială, de la 50 până la 21 înseamnă o reducere de aproape 60% a fondurilor alocate. Alocarea pe fiecare activitate a dus la această sumă care nouă ni s-a părut că este rezonabilă, pentru că este mult mai puţin decât jumătate. (Ceilalţi bani, până la 50 de milioane de euro – n.r.) nu se pierd, pot fi realocaţi”, a afirmat Alexandru Rafila, miercuri seară, la Antena 3.
Alexandru Rafila a explicat că acest contract este pentru asistenţa tehnică prevăzută în PNRR, bugetată cu maximum 50 de milioane de euro, asistenţă care putea fi acordat de BEI, Banca Mondială sau OMS. El a spus că au existat discuţii cu toate cele trei instituţii, OMS fiind sigura instituţie care a acceptat să acorde asistenţă pe toate cele trei componente ale PNRR.
Suma de 50 de milioane, stabilită în negocierea PNRR
Rafila a explicat că suma de 50 de milioane de euro a fost stabilită la momentul negocierii PNRR.
„E vorba de fonduri nerambursabile, nu e vorba de bani de la bugetul de stat. (…) Un lucru care trebuie să fie foarte clar: în momentul de faţă noi nu am plătit niciun ban pentru această asistenţă. Activitatea în cadrul Ministerului în direcţia de specialitate şi cu alţi colegi care lucrează pentru PNRR a început, aceste reforme la care se referă asistenţa tehnică se referă la analiza serviciilor medicale, cum sunt ele decontate (…), se referă la asigurarea resursei umane în sănătate în următorii ani (…) şi nu în ultimul rând integrarea prin digitalizare a activităţilor la nivelul instituţiilor sanitare şi modul de conducere a instituţiilor sanitare care trebuie realizat de un management profesionist. E vorba de o consultanţă care durează patru ani de zile, care se va încheia la jumătatea anului 2026. OMS-ul în sine nu cred că este un partener care poate fi blamat sau poate fi considerat o firmă, cum auzeam. OMS-ul nu este o firmă”, a mai spus Rafila.
Rafila i-a acuzat de „limbaj trivial şi lipsă de bun simţ” pe fostul ministru al Proiectelor Europene Cristian Ghinea şi pe deputatul USR Emanuel Ungureanu, care au adus critici în spaţiul public contractului cu OMS.
„Este un limbaj nepotrivit şi eu chiar vreau să văd dacă are… şi cred că există suficient de multe argumente să mă consult cu nişte avocaţi pentru că acest prejudiciu de imagine, calomnia şi grosolănia, aş spune, cu care în mod repetat am fost atacat nu cred că sunt demne pentru un parlamentar sau pentru un fost ministru”, a transmis ministrul Sănătății.